Věřitelé poslali OKD do reorganizace: O práci přijde 12 tisíc lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Věřitelé poslali OKD do reorganizace: O práci přijde 12 tisíc lidí!

Důl Paskov se zavře jako první.
Důl Paskov se zavře jako první. (Foto Aha! - Jiří Krušina)

Těžební gigant OKD čeká reorganizace. Rozhodli o tom včera věřitelé zadlužené společnosti. Nevyhne se sice propouštění a ukončování těžby, ale proces bude řízený a postupný. Poslední důl se zavře v roce 2023.

Až 12 tisíc lidí, kteří pracují pro Ostravsko-karvinské doly, bude postupně přicházet o práci. Jako první čeká uzavření zřejmě už na konci letošního roku ztrátový Důl Paskov, o jehož útlumu se už mluví několik let. Podle insolvenčního správce Lee Loudy je důl pro OKD jako ocelová koule u nohy. V dole pracuje okolo 1800 lidí, část z nich by ale zřejmě našla práci na jiných šachtách. Odboráři reorganizaci přivítali. „Jsem velice rád, že schůze věřitelů schválila reorganizaci a že můžu dát první signál našim zaměstnancům, že budou mít práci, že celá situace v OKD se uklidní,“ řekl šéf hornických odborářů Jaromír Pytlík.

Vedení OKD teď musí vyhotovit reorganizační plán. Rozhodnutí věřitelů podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) umožní s firmou neprodleně podepsat úvěrovou smlouvu na 700 milionů korun. Vláda půjčku schválila na konci července.

Přečtěte si
jity
12. 8. 2016 • 16:05

To je přece milostpán, ten se starat nebude. Zajímavé když tenkrát bylo dělníkům řečeno, že se stanou otroky ve vlastní zemi, tak ho vypískali, kdo to tenkrát řekl? Ten kdo šel za to do lochu.

panamira
12. 8. 2016 • 14:27

Kdo se staral ne dávné minulosti o zaměstnance Tatry, Avie, textiláků , sklářů a ještě jim zajištoval platy a sociální výpomoci? Proč se o ne nestará finančně Bakala?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.