Jak ochránit pažit před letním sluncem: 10 rad pro krásný trávník! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Jak ochránit pažit před letním sluncem: 10 rad pro krásný trávník!

Sekání odložte až na večer.
Sekání odložte až na večer. (Foto scom)

Vysálo vám slunce z trávníku všechnu barvu a vedro v něm vykousalo díry? Nedejte ho počasí napospas a braňte jeho krásu. Aha! vám poradí, jak na to.

1*Sekejte výš
Výška sečení by v létě měla být o něco vyšší než obvykle. Optimální je 4 až 5 centimetrů. Sečení napomáhá růstu bočních výhonků a omezuje růst plevele. Během období horka a žáru nechte trávu ještě o centimetr delší.

2*Zalévejte vydatně
Ve vedrech potřebují kořínky trávníku brát vláhu z hloubky až kolem 20 cm. Zalévejte proto tak, aby se voda dostala do patřičné hloubky. „Platí pravidlo, že lepší je trávník zalévat méně často a vydatně než častěji a málo. Voda se při slabém zalití z povrchové vrstvy odpaří a trávník zůstává skoro bez vláhy,“ říká Radovan Bureš z Briggs&Stratton.

3*Kropte ráno nebo večer
Aby voda trávníku na chvíli vydržela, zalévejte ho mimo nejvyšší teploty. Ideálně ráno, aby voda měla čas vsáknout se do půdy, nebo zase až později večer.


4*V poledne mu dejte pokoj
Trávník nesekejte během poledního žáru. Lepší je počkat na večer, kdy je chladněji.

5*Dopřejte mu sprchu
Pokud teploty v nejteplejších dnech vystoupají do astronomických výšin, udělá trávníku dobře ochlazení vodní sprškou.

6*Zkracujte ve stínu
Chcete sekat? Tak si počkejte na stín nebo na večer, kdy se teplota sníží. Zkrácené traviny nevysuší slunce a přes noc si odpočinou.  

7*Zkuste mulčování
Letnímu trávníku prospěje i mulčování. Posekaná a rozdrcená tráva se rozhrne po trávníku, kde působí jako přírodní hnojivo a zásobárna živin. Navíc se díky mulčování trávník tak moc nevysouší.

8*Vsaďte na dusík
Trávník v létě potřebuje hnojivo se správným poměrem dusíku, fosforu a draslíku, chybět by neměl ani hořčík, síra, vápník nebo železo. Nejdůležitější je ale dusík, která urychluje obnovu a růst.

9*Raději víc a méně
Vrátili jste se z dovolené a trávník zatím narostl do netušené výšky? Nespěchejte s nízkým střihem. Raději ho posekejte navíckrát.

10*Vodu dávkujte podle stáří
Četnost zalévání se řídí i věkem trávníku a půdou. Mladý roční trávník zavlažujte častěji než starší, několikaletý. Častěji zavlažujte trávník na písčité půdě, naopak zastíněný trávník tak častou zálivku nepotřebuje.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.