Tažení proti chudým: Pojedeme na krev? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Tažení proti chudým: Pojedeme na krev?

Fotografie
Fotografie (internal)

Máte staré auto? Nejste v tom sami. Průměrný věk automobilu v České republice je 15 let. A to se nelíbí zejména úředníkům v Evropské komisi, protože takový »šunt« více poškozuje životní prostředí. Neoddiskutovatelná pravda. Jenže... Berou bruselští úředníci v potaz, že většina lidí si nové auto nemůže dovolit?

Starým autem možná brzy nebudete moci jezdit do center větších českých měst. Kdybyste třeba navzdory nízkému příjmu měli byt na náměstí, nezaparkujete před domem. Kvůli emisím a hluku. Zmizí současná podoba Naturalu 95 a na jeho místo nastoupí více »bio« a »eko« druh benzinu, který ale starší motor může poškodit.

Alternativou je o zhruba 3 Kč dražší »osmadevadesátka«, takže ideálnější by byla jízda filmovým Upírem z Feratu na vlastní krev. A až se budete se svojí ojetinou rezignovaně chtít rozloučit, nastoupí ekologický poplatek za převod, který tak navýší cenu, že může být vaše auto neprodejné. Prostě problémy, které na solventního světoobčana tak drtivě nedopadnou.

Bohatí úředníci
Je to past na lidi s nižšími příjmy? Anebo bruselská ignorance posvěcená českými politiky? „Já si spíš myslím, že v hlavách úředníků panuje totální ekománie a má přednost před vším. Také se dá říci, že normy tvoří lidé, kteří nebyli nikdy chudí. Vezměte si jen příklad úsporných žárovek. Bohatý si rád koupí tu úspornější za 150 korun, ale to, že z trhu zmizí žárovky za pětikorunu, ho nezajímá,“ řekl Aha! europoslanec a zároveň euroskeptik Petr Mach (41, Svobodní).

Dodal také zajímavost: k návrhům svých směrnic Komise nepřikládá analýzy dopadu na obyvatele Unie podle toho, kolik berou...

Vzduch pro všechny
Unijní aparát tuto kritiku pokládá za zbytečnou a někdy nepodloženou. „Z čistého vzduchu nebo vody mají prospěch všichni bez ohledu na výši příjmu. Dobře si pamatuji, jak před lety vypadaly české řeky nebo co jsme dýchali, když se v zimě zatopilo ve městě či na vesnici. Myslím, že obyvatelé zatížených oblastí v severních Čechách nebo na Ostravsku kvalitu ovzduší jako problém vnímají dodnes,“ řekl Aha! Jan Michal, vedoucí Zastoupení EK v ČR.

A dodal, že pokud jde o úsporné žárovky, šlo o návrh členských států a směrnice byla přijata dokonce za českého předsednictví Unie.

Evropské vychytávky, které něco stojí

Auta, která nezlobí
Po ekologických daních a úvahách zakázat vjezd starších aut do center, které budou brzy dovedeny do důsledku, přišla pro řidiče starších aut poslední kapka. Evropská legislativa totiž nařizuje místo Naturalu 95 v současném složení prodávat verti benzinu E10, který má větší podíl biosložky. V Česku to bude nejspíše od roku 2019.

Obnovitelné zdroje
Fotovoltaické panely na střechách pomáhají nenáročně získávat energii domácnostem. Za obnovitelné zdroje energie (OZE) se vyplácí podpora částečně ze státního rozpočtu, částečně od každého, kdo platí za elektřinu. Pokud vytápíte rodinný domek elektřinou, zaplatíte na OZE kolem pětistovky ročně. Pro někoho drobné, pro jiného fakt ne.

Fény a varné konvice
Podle listu The Daily Telegraph se chystá v Bruselu zákaz výbavy, která příliš spotřebovává energii. Staré fény, varné konvice či topinkovače s vysokou spotřebou energie tak možná budeme muset vyměnit za nové úspornější.

Kondenzační kotle
Výroba »obyčejných« plynových kotlů loni v září skončila. Nařizuje to evropská směrnice o účinnosti kotlů. Kondenzační kotle ušetří až pětinu energie, proto jsou podle logiky směrnice také lepší. Jenže o desetitisíce korun dražší. Tuto nesrovnalost lepí ministerstvo životního prostředí dotacemi.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.