Borůvky léčí! Vyrazte na ně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Borůvky léčí! Vyrazte na ně!

Borůvky už rostou, tak hurá na ně!
Borůvky už rostou, tak hurá na ně! (Foto scom, ara)

Borůvky neoddělitelně patří k létu a prázdninám. V knedlících, se šlehačkou nebo jen přímo z keříku chutnají báječně, mají ale také nezanedbatelné léčivé účinky. Vypravte se do lesa, už rostou.

Proč je jíst?
*Jsou zdrojem vitaminu C, působí jako prevence a lék při nachlazení, chřipce a infekčních onemocněních. Menší miska plodů se rovná denní dávce vitaminu C.
*Tlumí menstruační problémy, silné krvácení, pomáhají při přechodu.
*Vysoký obsah antioxidantů chrání organismus před volnými radikály, viry a bakteriemi.
*Borůvky chrání sliznice a přispívají k jejich rychlejší regeneraci zejména při respiračních a zánětlivých onemocněních.
*Pomáhají při léčbě cukrovky.
*Zmírňují průjmy, pomáhají při kolikách i otravách.
*Čistí ledviny.

Pro diabetiky: Čaj z borůvčí
Připravíte ho ze dvou lžiček řezaných listů, které vsypete do 0,25 l vody a 10 minut povaříte. Pije se chladný, 2 šálky denně. Čaj snižuje hladinu cukru v krvi.

Na afty
Pokud máte problémy s afty, vyplachujte si ústa odvarem z borůvkového listí.


Na erekci
Tvrdí to alespoň studie Indiana University, která borůvky doporučuje kvůli vysokému obsahu antokyanů. Ty jsou velmi silnými antioxidanty a zlepšují krevní zásobení penisu

Jak je správně česat?
Nejlepší způsob sběru je za použití hřebenu. Není to žádným nařízením zakázáno, pokud ovšem nepoškozujete borůvčí. Když si natrháte borůvky pro svou vlastní potřebu a při česání hřebenem nevytrháváte a trvale nepoškozujete borůvčí, je tato metoda dovolená.

Jak dlouho vydrží?
Borůvky z lesa jsou poměrně choulostivé, musíte je rychle zpracovat (zamrazit, zavařit) nebo sníst. V ledničce vydrží jen dva až tři dny. Pěstované na zahrádkách vydrží v chladu i několik dní.

Vyznáte se v borůvkách?
V lese nasbíráte borůvky brusnice. Keříky nepřesazujte, mají specifické požadavky a nikde jinde než v lese neporostou. Plody borůvky brusnice jsou aromatičtější a víc barví.

Na zahradu se hodí kanadská borůvka (borůvka chocholičnatá), která je brusnici chutí nejpodobnější.  Další možností je kamčatská borůvka, zimolez.


Recept: Borůvkové čatní
Budete potřebovat: 700 g borůvek, 200 g třtinového cukru, 250 g hrozinek, 1 lžičku kurkumy, 350 ml jablečného octa, 1 lžičku skořice, 1 lžičku soli.
Postup: Do hrnce vložte borůvky, hrozinky, přilijte ocet, cukr, skořici, sůl, kurkumu a promícháme. Směs přiveďte k varu a za občasného míchání vařte na mírném ohni asi 20 minut. Ještě horkou směs pak plňte do zavařovacích sklenic, které vzduchotěsně uzavřete.

Čím odstranit skvrny od borůvek?
* Z rukou – pomocí citronové šťávy
* Ze lněných látek – kyselým mlékem (namočit asi na půl hodiny)
* Z vlny – citronem
* Z hedvábí – alkoholem.
Nezapomeňte oděv nakonec vymáchat v teplé vodě! Pomáhá také žlučové mýdlo, při jeho použití postupujte podle návodu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.