Tragédie českého vojáka: Místo svatby chystají pohřeb! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tragédie českého vojáka: Místo svatby chystají pohřeb!

Mise v Afghánistánu byla pro zemřelého vojáka čtvrtou v pořadí. Byla plánována na čtyři měsíce. Skončila po měsíci…
Mise v Afghánistánu byla pro zemřelého vojáka čtvrtou v pořadí. Byla plánována na čtyři měsíce. Skončila po měsíci…

ŠTĚNOVICE – Rodiče, čtyři sourozenci a přítelkyně Pavla oplakávají smrt českého vojáka Nikolaje Martynova (27), který nešťastnou náhodou zemřel v Afghánistánu.


Voják, který byl na své čtvrté misi, v minulosti působil i v Bosně nebo Kosovu, přitom plánoval, že až mise skončí, zůstane už doma.

„Už měl našetřeno na domek, chtěl se oženit s Pavlou a založit s ní rodinu. Měla to být jeho poslední akce,“ říká tichým hlasem jeho kamarád.
„Nikolaj přišel s mámou do Štěnovic před deseti lety, ona se tu podruhé vdala. Měl další čtyři sourozence, sestry Ivanu a Světlanu, bratra Ruslana a dvojče Alexandra. Právě s ním byli nerozlučná dvojka, oba se naučili dobře česky, chodili v Česku do škol, šli na vojnu a pak oba nastoupili do profesionální armády. Práce je oba moc bavila, Nikolaj prý chtěl vždycky pomáhat druhým a na zahraničních misích měl pocit, že je jeho sil potřeba,“ říká kamarád mrtvého vojáka.

Bratr Alexandr nese smrt svého dvojčete nejhůře. Má za sebou tři vojenské akce v zahraničí, jednu v Kosovu a dvě v Afghánistánu. „Je to strašné. Řeknu to asi blbě, ale s tím se musí počítat. Je to naše práce. Já budu pokračovat v misích. Neskončím. Bratr by si to určitě nepřál,“ svěřil se Aha! sourozenec tragicky zesnulého vojáka. „Nikolaj byl pohodový, milý a hodný kluk, všichni ho tu měli rádi. Ve Štěnovicích je cítit smutná atmosféra, hasiči vyvěsili před zbrojnici černou vlajku a mnoho lidí se chystá na pohřeb,“ říká mladý muž.

V udržovaném domku na kraji Štěnovic u Plzně, kde žije matka Nikolaje, se nepohne ani záclona. Žena, která se při každé zahraniční misi svých dvojčat-vojáků strachovala o jejich životy, není téměř schopná vycházet ven a komunikovat. „Těžce nesla, že šli do armády oba, Nikolaj i Alexandr. Měla o ně strašný strach. Jako by tušila, že se stane nějaká tragédie,“ míní jedna ze sousedek.

Nejtěžší chvíle přitom rodinu ještě čekají. V pondělí dopoledne se uskuteční obřad se všemi vojenskými poctami v pražském chrámu Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Jak se nechala slyšet ministryně obrany Vlasta Parkanová, v den pohřbu by měl být zesnulý voják vyznamenán. Odpoledne pak rakev uloží jeho blízcí do hrobu na hřbitově ve Štěnovicích.

K tragické nehodě došlo asi 30 kilometrů jihovýchodně od města Fajzábád. Bouřka s deštěm uvolnila lavinu kamení a bahna, které doslova zaplavilo jedno ze čtyř vozidel čtrnáctičlenné patroly českého kontingentu. Pět vojáků bylo zraněno, Nikolaj Martynov byl na místě mrtvý.


Autor: (zz)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.