Nová šance pro Kambu! Může zase otěhotnět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Nová šance pro Kambu! Může zase otěhotnět!

Porod dvoukilového »chlapečka« Kambě letos v dubnu nevyšel. Odborníci věří, že další pokus o mateřství bude úspěšný.
Porod dvoukilového »chlapečka« Kambě letos v dubnu nevyšel. Odborníci věří, že další pokus o mateřství bude úspěšný.

PRAHA – Gorila Kamba, která letos v dubnu porodila mrtvé mládě a bojovala o život, dostane další šanci mít potomka! Shodli se na tom odborníci, kteří jednali včera v pražské zoo.


Zvažovali i možnost zabránit další březosti Kamby antikoncepcí.

„Část veterinářů tíhla k aplikaci antikoncepce. Zoologové naopak k přirozenému průběhu šance na březost a mládě. Konečné rozhodnutí zůstalo na ředitelích zoo Praha a zoo Dvůr Králové. Shodli se na přirozeném početí,“ řekl mluvčí pražské zoo Vít Kahle.

Druhá šance a porod není bez rizik. „Lze jim předejít uplatněním zkušeností, které už máme. Chovatelé proto budou Kambu cvičit na přijetí vyšetření ultrazvukem, což je práce na několik měsíců. V případě březosti upraví Kambě krmné dávky s ohledem na průchodnost jejích rodidel. Nevyzpytatelný vliv však mohou mít Kambin věk a myom nalezený v jejím děložním hrdle,“ dodal Kahle. Zoo dá i nyní přednost přirozenému porodu. Přímo v pavilonu ale zřídí provizorní operační sál, kdyby byl nutný lidský zásah.
„Jsem rád, že to tak dopadlo. Kamba je plodná a silná samice a k nám přišla proto, aby měla mládě,“ řekl Aha! vrchní ošetřovatel goril Marek Ždánský. Gorily už porodily zdravé mládě i po čtyřicítce.


Autor: (vet)
Foto Aha! – Martin Pekárek

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.