7 nástrah letních brigád: Kde hrozí rizika! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

7 nástrah letních brigád: Kde hrozí rizika!

Typickou letní brigádou je točení znrzliny.
Typickou letní brigádou je točení znrzliny. (Foto: scom, ara)

Chcete si přivydělat letní brigádou? Tak pozor, abyste nenaletěli podvodníkům, kteří se naopak budou snažit vydělat na vás. Aha! vám odhalí nejčastější rizika sezonní práce.

1*Nedostanete dohodnutou odměnu
Tvrdí vám šéf, že smlouva je zbytečná? Pro něj možná. „Každá brigáda musí být opatřena písemnou smlouvou, u brigád se nejčastěji jedná o dohodu o provedení práce. Vždy by v ní měl být uveden druh činnosti a způsob, jakým bude zaměstnanec odměněn,“ vysvětluje Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz.

Ve smlouvě by měly být i údaje o délce brigády, konkrétní odměně a jejím vyplacení. Na ústní sliby se nevyplatí spoléhat, protože byste slíbené peníze nemuseli nikdy vidět.


2*Projedete »majlant«
Ve smlouvě je ale třeba pohlídat i další věci. „V pracovní smlouvě by mělo být, kromě náplně práce, uvedeno i místo jejího výkonu,“ vysvětluje Tomáš Ervín Dombrovský, analytik portálů Jobs.cz a Prace.cz. Jinak se vám může stát, že vás zaměstnavatel začne vysílat i do hůře dostupných lokalit. „I dojezd za prací se přitom může pořádně prodražit,“ upozorňuje analytik.

3*Zraníte se a šéf se z toho chce vykroutit
Brigádníci často netuší, že v případě pracovního úrazu je zákon chrání stejně jako stálé zaměstnance. Pracovní úraz je ale nutné nahlásit zaměstnavateli, spolu s ním vše zapsat do knihy úrazů, navštívit lékaře a nechat si vystavit lékařskou zprávu, a tu pak poskytnout zaměstnavateli i zdravotní pojišťovně. Rozhodně se nenechte nějak odbýt.

„V případě závažného zranění je totiž zaměstnavatel povinen hradit po celou dobu léčení náhradu ve výši průměrného výdělku, kterého jste dosahovali před vznikem pracovního úrazu, a pokud si odnesete trvalé následky, získáte odškodné,“ radí Zuzana Lincová.


4*Pracujete načerno
Bez peněz a v případě úrazu i bez jakéhokoliv odškodnění můžete skončit kvůli brigádě načerno. Neskočte proto šéfovi na sliby, že »bez papírů« vyděláte víc. „Trvejte na řádně uzavřené smlouvě – kvůli větší jistotě naplnění očekávání ze spolupráce, včasnému vyplacení dohodnuté odměny, řádného zdanění i zajištění případných odvodů,“ nabádá analytik Dombrovský.
5*Uvěříte podvodnému inzerátu
Nabízí vám inzerát práci snů se skvělou pracovní dobou a vysokým výdělkem? Pokud je podmínkou malý vstupní poplatek (např. 500 – 1 000 Kč) za registraci do systému, související administrativu, za materiály a poštovné, zpozorněte.

Nevěřte, že se vám poplatek vrátí s první výplatou. Narazili jste nejspíš na podvodnou firmu a nedočkáte se ani práce snů, ani vrácení vstupního poplatku.


6*Naletíte na práci na zkoušku
Hlavně v pohostinství frčí podvod s prací na zkoušku. Funguje to tak, že budete nějaký čas pracovat bez smlouvy, aby si vás »vyzkoušeli«. Buďte si ale jistí, že se s vámi spokojení nebudou a vy za svou práci nic nedostanete.

7*Někdo zneužije vaše údaje
Buďte opatrní při poskytování osobních údajů. Jsou sice nezbytné při uzavření pracovní smlouvy, zaměstnavateli je ale můžete dát až při osobním setkání. „Rozesílání kopie občanky e-mailem nazdařbůh, bez osobního kontaktu, může zvýšit riziko zneužití vašich údajů nějakým nepoctivcem (například pro otevření bankovního účtu, který následně může vaším jménem posloužit pro legalizaci výnosů z trestné činnosti),“ varuje analytik Dombrovský.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.