Přichází houbařský víkend! 10 tipů na správné zpracování hub!
Co Čech, to houbař, dalo by se říct. Počasí navíc na rozdíl od loňska houbaření přeje a košíky lesních lovců se utěšeně plní. Víte, jak zpracovat svůj nález? Aha! přináší deset rad, co dělat s hříbky, klouzky, holubinkami i dalšími úlovky, aby vám v ústech nezhořkly.
1) Co nejdříve z košíku
Po návratu z lesa houby okamžitě vyndejte s košíku a pak buď opatrně opláchněte a osušte, nebo, pokud to není potřeba, jen očistěte. Nikdy nenechávejte houby ležet ve vodě, ztratily by aroma.
2) Pod utěrkou 24 hodin
Houby můžete uchovat čerstvé v chladničce pod vlhkou utěrkou nebo v propíchaném papírovém sáčku.
3) Sušte jen zdravé
Houby určené k sušení musí být zdravé, čerstvé a nepřezrálé. Pokrájejte je nožem na 4 mm silné plátky, rozložte na pečicí papír či síťovinu tak, aby se vzájemně nepřekrývaly. Můžete houby také navléknout na nit a sušit zavěšené. K sušení jsou vhodné téměř všechny druhy hub s výjimkou lišek, které sušením tvrdnou a hořknou.
4) Do trouby i sušičky
Správně usušenou houbu poznáte podle toho, že se zlomí. Sušte je několik dní na vzdušném místě, nebo asi 5 hodin v troubě či sušičce při teplotě 50 ºC. V pevně uzavřené nádobě vydrží až dva roky.
5) Usušené namáčejte
Před použitím namočte usušené houby nejméně na 20 až 30 minut do teplé vody a pak je důkladně vymačkejte. Vodu, ve které jste namáčeli houby, nevylévejte! Výborně poslouží k přípravě chutné polévky nebo omáčky.
6) Před zmrazením povařte
Dalším způsobem, jak houby uchovat, je zmrazení. Očistěte je, nakrájejte a 2 až 3 minuty povařte. Propláchněte je studenou vodou a vložte do mrazicích sáčků. Vaří se proto, že některé druhy zmrazené za syrova hořknou.
POZOR! Po vyndání z mrazničky houby nerozmrazujte, ale hned je zpracujte. Budou tak mít lepší chuť i konzistenci.
7) Zavařování se vyplatí
Chcete-li houby uchovat co nejvíce čerstvé, zavařte je do sklenic. Tak neztratí nic ze své chuti ani vůně.
8) Pečte 3 až 5 minut
Při pečení opékejte větší kousky hub v rozpáleném tuku asi 3 až 5 minut. Takto upravené si zachovají plné aroma a jsou lehce stravitelné.
9) Duste je
Houby duste vždy nakrájené nadrobno pouze ve vlastní šťávě. Teplota nesmí přesáhnout 100 ºC. Jen tak zůstanou zachovány minerální látky a aroma.
10) Fritování a grilování
Rozhodnete-li se houby fritovat, obalte kloboučky v těstíčku (v panádě, pivním těstě) a fritujte v horkém tuku při teplotě asi 170 ºC dozlatova. Lze je fritovat i neobalené, ale olej musí být dostatečně horký, aby jím houby nenasákly.
Při grilování potřete kloboučky česnekem a olejem (máslem) a několik minut grilujte na roštu. Teprve pak je osolte a opepřete. V alobalu trvá grilování o něco déle, asi 10 až 20 minut.