Přichází houbařský víkend! 10 tipů na správné zpracování hub! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Přichází houbařský víkend! 10 tipů na správné zpracování hub!

Počasí houbaření přeje.
Počasí houbaření přeje. (Profimedia.cz, Svojtka & Co., ara)

Co Čech, to houbař, dalo by se říct. Počasí navíc na rozdíl od loňska houbaření přeje a košíky lesních lovců se utěšeně plní. Víte, jak zpracovat svůj nález? Aha! přináší deset rad, co dělat s hříbky, klouzky, holubinkami i dalšími úlovky, aby vám v ústech nezhořkly.

1) Co nejdříve z košíku
Po návratu z lesa houby okamžitě vyndejte s košíku a pak buď opatrně opláchněte a osušte, nebo, pokud to není potřeba, jen očistěte. Nikdy nenechávejte houby ležet ve vodě, ztratily by aroma.

2) Pod utěrkou 24 hodin
Houby můžete uchovat čerstvé v chladničce pod vlhkou utěrkou nebo v propíchaném papírovém sáčku.


3) Sušte jen zdravé
Houby určené k sušení musí být zdravé, čerstvé a nepřezrálé. Pokrájejte je nožem na 4 mm silné plátky, rozložte na pečicí papír či síťovinu tak, aby se vzájemně nepřekrývaly.  Můžete houby také navléknout na nit a sušit zavěšené. K sušení jsou vhodné téměř všechny druhy hub s výjimkou lišek, které sušením tvrdnou a hořknou.

4) Do trouby i sušičky
Správně usušenou houbu poznáte podle toho, že se zlomí. Sušte je několik dní na vzdušném místě, nebo asi 5 hodin v troubě či sušičce při teplotě 50 ºC. V pevně uzavřené nádobě vydrží až dva roky.
5) Usušené namáčejte
Před použitím namočte usušené houby nejméně na 20 až 30 minut do teplé vody a pak je důkladně vymačkejte. Vodu, ve které jste namáčeli houby, nevylévejte! Výborně poslouží k přípravě chutné polévky nebo omáčky.

6) Před zmrazením povařte
Dalším způsobem, jak houby uchovat, je zmrazení. Očistěte je, nakrájejte a 2 až 3 minuty povařte. Propláchněte je studenou vodou a vložte do mrazicích sáčků. Vaří se proto, že některé druhy zmrazené za syrova hořknou.
POZOR! Po vyndání z mrazničky houby nerozmrazujte, ale hned je zpracujte. Budou tak mít lepší chuť i konzistenci.
7) Zavařování se vyplatí
Chcete-li houby uchovat co nejvíce čerstvé, zavařte je do sklenic. Tak neztratí nic ze své chuti ani vůně.

8) Pečte 3 až 5 minut
Při pečení opékejte větší kousky hub v rozpáleném tuku asi 3 až 5 minut. Takto upravené si zachovají plné aroma a jsou lehce stravitelné.

9) Duste je
Houby duste vždy nakrájené nadrobno pouze ve vlastní šťávě. Teplota nesmí přesáhnout 100 ºC. Jen tak zůstanou zachovány minerální látky a aroma.
10) Fritování a grilování
Rozhodnete-li se houby fritovat, obalte kloboučky v těstíčku (v panádě, pivním těstě) a fritujte v horkém tuku při teplotě asi 170 ºC dozlatova. Lze je fritovat i neobalené, ale olej musí být dostatečně horký, aby jím houby nenasákly.

Při grilování potřete kloboučky česnekem a olejem (máslem) a několik minut grilujte na roštu. Teprve pak je osolte a opepřete. V alobalu trvá grilování o něco déle, asi 10 až 20 minut.

Více tipů na zpracování hub čtěte ZDE

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.