Houbařská sezona je tady! Přehled nejlepších úlovků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Houbařská sezona je tady! Přehled nejlepších úlovků!

Po obvodu v delší ose měřil vatovec 150 centimetrů.
Po obvodu v delší ose měřil vatovec 150 centimetrů. (Foto čtenáře Aha!)

Letní přepršky a teplo houbám svědčí. Když vyrazíte do lesa v místech, která zasáhly přeháňky, přinesete si zaručeně na polévku, a možná vám nebude stačit koš! Houbařské štěstí se usmálo na Jaroslava Kochánka ze Lhotky na Jablonecku. Z výšlapu přinesl vatovce obrovského, který je opravdu MAXI!

Po obvodu v delší ose vatovec měřil úctyhodných 150 centimetrů. „Co do velikosti jde o unikátní nález,“ potvrdil mykolog Petr Hampl. Podle něj je vatovec dobrá, jedlá houba, která se v kuchyni hodí především na bílé omáčky. Skvělá je i jako řízek v těstíčku postrouhaný sýrem. „Vatovec lze i dobře sušit, rozemletý na prášek pak nahrazuje jíšku, dobře totiž zahušťuje omáčky a zálivky na maso. V uzavřených sklenicích vydrží prášek rok i více,“ dodal mykolog.

Víc v podhůří, než v nížinách
Houbaři by si podle mykologů měli vybírat místa, kde je více vlhko. Ideálně tedy vyrazit do podhůří. „Letos houby na některých místech začaly růst už 25. května, především masáci. Od června se potom začaly objevovat další druhy a teď už jsou lesy, jak se říká, plné. Naštěstí vždy k suchu přišla voda v pravý čas,“ řekl Rudolf Kovařík, pozorovatel Českého hydrometeorologického ústavu z Šindelové.

Bedla jako rytířský kord
Dominik (8) a Robin (6) z Prahy se pochlubili bedlami, které našli na výletě s mámou u Mnichova Hradiště. Hromada babek z Olomouce
Plný koš hub přinesl z lesa u Náměště na Hané reportér Aha! Pavel Ryšlink. A s houbami i dobrou zprávu: opravdu rostou! Většinu úlovku sice tvořily babky, nechyběly však ani klouzky a několik smrkových hřibů. Nasbírat plný koš vyžadovalo však trochu větší úsilí, protože na jednu zdravou babku připadalo pět červivých a to přesto, že šlo o mladé houby.

„Je to tím, že je les poměrně suchý. Chtělo by to vodu,“ vysvětli červivost mladých hub tamní myslivec. Mladé houby byly také poměrně malé, takže se jich do koše vešlo opravdu hodně. Velikost ovšem byla naprosto ideální pro nakládání do octa, kde také většina úlovku skončila.

Hvězdice? Ne, houba!
Vypadá jako hvězdice, ale je to vzácná houba! Květnatec Archerův našla Marie Ludvová z Ostravy pod hradem Hukvaldy na Frýdecko-Místecku, houbu naštěstí nesebrala. Udělala dobře, protože páchne jako mrtvola...

„Byla celkem osamělá, opodál byly další dvě houby, ale již zvadlé,“ napsala Aha! houbařka Marie Ludvová. Sebrat ji mohla, ale v téhle podobě by si čtenářka moc nepochutnala. Květnatec je totiž jedlý pouze v podobě vajíčka, než se rozvine. „Vajíčko nakrájíme a obalíme v trojobalu, chutná to pak jako telecí. Když houba vyroste do podoby hvězdice, hrozně smrdí,“ řekl mykolog Jiří Baier.


Pochází z Tasmánie
Květnatec přicestoval do Evropy až z Tasmánie. „Asi před 50 lety dorazil do Francie se zásilkou bavlny. Odtamtud jeho výtrusy šířily mouchy po celé Evropě,“ prozradil mykolog Jiří Baier.

Na třešni vyrostl sírovec
Z třešně nemusíte sklízet jen ovoce. V Roudnici nad Labem našel mykolog Dalibor Marounek na třešni sírovec žlutooranžový. Dřevokazná houba se perfektně hodí na řízky.

„Sírovec je výborná houba. Musí být ale mladá. Poznáte to tak, že je měkká, nůž do ní zajede jako do másla,“ vysvětluje Marounek. Řízky ze sírovce prý chutnají trochu jako kuřecí. Před smažením v trojobalu je ale potřeba je uvařit. Lahodný je sírovec i na smetaně. Naši předci ho v době neúrody sušili a z rozdrcených hub pekli chleba.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.