Magické návštěvy tajemných menhirů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Magické návštěvy tajemných menhirů!

Kounovské kamenné řady
Kounovské kamenné řady (Foto Aha! – David Malík, Vlaďka Hradská, kudyznudy.cz, static.panoramio.com, e-region.cz, google.cz, ara)

Obrovské stojící kameny, řady balvanů. Menhiry, megality, dolmeny a další. Jde o tajemné svědky historie, které uctívali dávní předci, nebo jen o náhodně postavené kameny? V každém případě jsou to místa, které dobré navštívit. Třeba i kvůli energii, která je obklopuje. Vydejte se z Aha! za Zkamenělým pastýřem, slouhou či zakletým mnichem.

Kounovské řady
Na tajemné balvany narazil roku 1934 kounovský učitel Antonín Patejdl. Více než 2000 křemencových balvanů ve 14 řadách tvoří linii od severu k jihu. Proč tam jsou a k čemu sloužily, nikdo neví, vedou se o tom dohady, mnohé jsou fantasmagorické. Obec Kounov leží zhruba padesát kilometrů na západ od Prahy.

Zkamenělý pastýř
Nejznámější a nejhezčí český menhir. To je Zkamenělý pastýř, který tiše stojí na poli u obce Klobuky na Kladensku. O víkendech k němu míří procesí, během slunovratu v jeho okolí nocují lidé, kteří z něj čerpají magickou energii. „Traduje se pověst, že se menhir pomalu sune ke kostelu. A až k němu dojde, nastane konec světa,“ vypráví místní, kteří jsou na 3,5 metru vysoký kámen hrdí.

Zakletý mnich
Nedaleko Žatce u vsi Drahomyšl stojí Zakletý mnich. 220 centimetrů vysoký a zhruba dvě tuny vážící menhir je druhým nejznámějším Česka. Pokud s ním chtěl někdo pohnout, stalo se mu neštěstí. Podle legendy jde o mnicha, jenž se zamiloval a přemluvil dívku k útěku. Převor kláštera je dohnal a muže proklel: Kéž bys zkameněl!


Kamenný slouha
I Praha má své tajemné kameny. V katastru Dolních Chabrech na severním okraji Prahy se tyčí 1,6 metru vysoký Kamenný slouha. Třebaže je kolem vilová výstavba, stojí buližník ve výklenku plotu. Kdy přesně byl na místo dopraven, není zřejmé. Zda v době neolitu, nebo za vlády Keltů, kteří na území Chaber skutečně sídlili.

Měsíční kámen
Vtyčený kámen zvaný Měsíční je u obce Javorník, jde se k němu ve směru na Zuklín v lese. Z návsi to k němu není daleko, místní samospráva zřídila dokonce informační tabule s trasami na místo. V okolí se pak nachází víc magických kamenů – Dvojčata, Mudrc či Sluneční kámen.

Zakletá dívka
Ani ne metr a půl vysoká Zakletá dívka (Zakletá panna) stával u odbočky na Malnice z hlavní mezi Louny a Chomutovem. Po druhé světové kamen přemístili k silnici z Března do Malnic coby patník. Nyní stojí v zahradě žateckého muzea.

Králův stůl od Velehradu
Zřejmě nejslavnějším moravským megalitem je Králův stůl v Chřibech. Jde o ležatý pískovcový blok v lese u cesty ze Zdounek do Modré u Velehradu. Dva a půl metrový kámen se vyvyšuje zhruba metr nad terén. Je zanesen coby mezník na listině vymezující pozemky velehradského kláštera z roku 1228. Archeolog Jiří Pavelčík popsal zdejší seskupení kamenů jako pozůstatek pravěkého kruhového kamenného obrazce, uvnitř něhož se nachází Králův stůl.

Kameny u Lemberka
Mezi zámkem Lemberk a Janovicemi v Podještědí vede cesta ke kamenům, které zde vztyčil na počátku 90. let akademický malíř Jiří Beránek. Přestože nejde o žádnou pamětihodnost, mnozí lidé věří, že kameny vyzařují velkou energii.

Jihočeský Stonehenge
Holašovice u Českých Budějovic jsou zapsány v seznamu UNESCO. Ovšem turisty lákají ještě něčím dalším, tajemnějším – megalitickým kruhem z obřích kamenů, které podle mnohých vyzařují silnou energii. Kruh z 25 žulových »balvanů« svezených z okolí vsi vytvořil zdejší obyvatel Václav Jílek. Pro stavbu se vžil název jihočeské Stonehenge.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.