Turecká první dáma? Pokrytecká snobka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Turecká první dáma? Pokrytecká snobka!

Americké druhé dámě Jill Bidenové předvedla, v jakém luxusu si žije.
Americké druhé dámě Jill Bidenové předvedla, v jakém luxusu si žije. (Foto: ara)

Po nepovedeném převratu se v Turecku začíná objevovat stále víc a víc informací o tom, kdo vlastě téhle zemi vládne. Mnohé Turky neštve jen jejich prezident Recep Tayyip Erdoğan (62), který si stále více hraje na diktátora, ale i jeho žena Emine (60). Ta totiž káže vodu a pije víno.

Do novin, které jejímu manželovi zobou z ruky, první dáma vyprávěla, kterak dohlíží v palácové kuchyni na šetrnost. Například z jablečných slupek se vyrábí ocet, aby nepřišly nazmar, z olivových pecek lze ještě připravit omáčku. Ale ne každý jejím historkám věří. Jen málokdo si totiž mohl nepovšimnout její náklonnosti k luxusu. A tak nikoho nepřekvapí, že třeba kilo jejího oblíbeného bílého čaje stojí až padesát tisíc korun!

A bavit se turecká první dáma umí i ve chvílích, kdy doprovází prezidenta na zahraniční cesty. Nejraději má přepychovou módu a vzácné sběratelské kousky. V Bruselu kvůli ní museli zavřít celý obchoďák, který téměř vykopupila, z Varšavy si zase dovezla starožitnosti za milion dvě stě tisíc korun.

Toho, že by svoje luxusní kouky neměla kde vystavit, se Emine rozhodně nemusí bát.  »Sultán« Erdoğan si totiž za státní peníze nechal vybudovat megalomanský prezidentský komplex (Bílý palác), jehož luxus má prý Turecku dělat dobré jméno ve světě.

Kdo je turacká první dáma?
Emine Erdoğanová, roz. Gülbaranová, se narodila v únoru 1956 v Instanbulu, má ale arabské kořeny. Nedostudovala uměleckou školu. Budoucí prezident ji poznal, když působila ve Svazu idealistických žen. Vzali se roku 1978, mají čtyři děti. Stejně jako manžel vyznává islám, nosí šátek. Co se právě děje v Turecku:

* Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan připustil znovuzavedení trestu smrti ve své zemi v souvislosti s pučisty. Evropští činitelé to považují za nepřijatelné a odmítají, že by pak Turecko mohlo vstoupit do Unie.
* Americký ministr zahraničí John Kerry naznačil, že by Turecko mohlo přijít o členství v NATO, pokud v důsledku vyrovnávání se s organizátory nevydařeného vojenského puče přestane ctít základní demokratické hodnoty.
* Problematická by pak byla situace kolem asi 50 vodíkových bomb (čtvrtina všech jaderných zbraní NATO), které jsou umístěny na turecké letecké základně v Incirliku. I devět důstojníků z této základny bylo v rámci puče pozatýkáno.

* Mezi tisícovkami vojáků, kteří po pokusu o převrat skončili ve vazbě, jsou i dva piloti, kteří loni sestřelili nad turecko-syrskou hranicí ruský bombardér. Podle vládních zdrojů se minimálně jeden z nich účastnil puče.
* Erdogan také avizoval, že ve středu kabinet přijme »důležité rozhodnutí«. To by mělo zemi zajistit stoprocentní bezpečnost. Nikdo nespecifikoval, o co by mohlo jít – nepochybně ale o opatření, které upevní moc stávajícího prezidenta.



Přečtěte si
hejhej
20. 7. 2016 • 09:00

První dáma ??? Hnusná baba s hadrem na hlavě.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.