Mladík (†20): Skočil patnáctkrát, pošestnácté se nevynořil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Mladík (†20): Skočil patnáctkrát, pošestnácté se nevynořil!

Mladíka (†20) se podařilo najít až potápěčům. Pod hladinou byl zhruba dvě hodiny.
Mladíka (†20) se podařilo najít až potápěčům. Pod hladinou byl zhruba dvě hodiny. (Foto: ara)

Smrt ve dvaceti letech. Mladík si užíval v sobotu prázdniny v Kujalově lomu v Hřiměždicích. Skákal do vody z výšky dvaceti metrů. Patnáckrát se mu salto povedlo. Po šestnáctém skoku se už nevynořil...

S přáteli vyrazil mladík v sobotu k zatopenému lomu v Hřiměždicích na Příbramsku. Ze zhruba dvacetimetrové výšky skočil několikrát salto do vody. Odpoledne pak přišel poslední osudný skok z houpačky nad vodou. Po něm zůstal mladík pod hladinou. Najít se ho snažil i kolemjdoucí, ale bez úspěchu. I tento muž se poranil a později musel být ošetřen.

Srdce nedbo vaz?
„Po hodině hledání vylovili bezvládné tělo až potápěči z poříčního oddělení na Slapech, na místě byli i pražští hasiči,“ řekla Aha! mluvčí středočeské policie Michaela Nováková. „Soudní pitva, která odhalí příčinu smrti, proběhne v pondělí,“ upřesnila. První doměnky mluví o tom, že mladíkovi selhalo srdce, nebo si zlomil vaz. Dostal se tak na smutný seznam obětí lomu. Jeho přátelé utrpěli šok, vyrovnat se s následky tragického prožitku jim pomáhal policejní psycholog.
Nechte to profesionálům
Lom každoročně láká milovníky adrenalinových sportů na akci High Jump. Účastníci z celého světa zde skáčou do vody z výšky i přes 30 metrů. Letos se závod uskuteční 5. a 6. srpna. „Na závodech skáčou pouze profesionálové, kteří se sportu věnují,“ řekl Aha! mluvčí organizátorů Martin Zvoníček. „Každý skok dlouho a pečlivě trénují. Je to přece jen extrémní sport vyžadující přípravu. I tak máme po celou dobu u závodu potápěče a zdravotníky. Smrti toho mladíka je nám líto,“ dodal Zvoníček.
Kujalův lom
Lom sloužil k těžbě žuly do roku 1953, kdy se při těžbě narazilo na spodní pramen a během jediného dne byl zatopen. Maximální hloubka tu je 8 metrů. Viditelnost pod vodou je v létě kolem dvou metrů, v zimě i přes pět metrů.

Umíralo se tu už dříve
* 31. července 2010 - muž (†27) skočil z 20 metrů
* 21. srpna 2012 - mladík (†18) skočil z 5 metrů
Kujalův lom v Hřiměždicích láká každý rok milovníky koupání i adrenalinu. Lidé by však neměli přeceňovat své síly.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.