Krvavý puč v Turecku: Co to znamená pro české turisty? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Krvavý puč v Turecku: Co to znamená pro české turisty?

Turisté se prý nebojí...
Turisté se prý nebojí... (Foto Aha! – Zbyněk Pecák, ČTK)

Pokus o státní převrat zamotal v Turecku hlavy českým turistům, kteří tu tráví svou dovolenou. Češi v Alanyi se o puči dozvídali v noci z domova od příbuzných a přátel. Samozřejmě že tyto zprávy vzbudily neklid, někde i paniku. Do Prahy se ale včera vrátili v pořádku, hrůzy páteční noci se odehrávaly daleko od nich.

Tanky v ulicích, bylo to špatné...
Nepokojů by si nevšiml ani Jaromír Neuman, kdyby nepřišly zprávy z domova. Byl to půlnoční šok. „Dceři poslali SMS, takže nás o půl jedné v noci vzbudila. Od té doby už jsme se koukali na televizi,“ prozradil Aha! Neuman. „Tanky v Istanbulu... Běželo to pořád dokola. Pocit z toho byl špatný, nevěděli jsme, jestli nebudou taky někde po cestě nebo u letiště v Antalyi. Naštěstí tam dole, na Turecké riviéře, je všude klid. Nic se tam nedělo,“ dodal.


Strach, že neodletí
V Antalyi trávil společné dny s přáteli také Jan Plšek. Možná díky vzdálenosti od hlavního místa nepokojů si ani on nepřiváží z dovolené žádné špatné vzpomínky. „O všem jsme se dozvěděli ráno před odletem do Prahy. Volal kolega z práce, že nelétají letadla z Ankary, ale v Antalyi, kde jsme byli, se nic nedělo,“ řekl Jan Plšek. „I odlet proběhl na čas. Sice nás varovali, že to může trvat, nakonec jsme však byli odbaveni hned. Příště do Turecka vyrazíme zas, stojí za to,“ dodal muž. Cestovní kanceláře Turecko nezatratily

Většina turistů odjíždí na plánovanou dovolenou do Turecka. A to i přes  potlačený vojenský puč, který si vyžádal desítky mrtvých. Cestovní kanceláře hlásí jen minimální počet zrušených zájezdů.

Cestovní kancelář Exim Tours nabídla klientům bezplatnou změnu destinace či posunutí termínu zájezdu. Klienti CK Alexandria mají plánovaný odlet do Turecka dnes. „Klientům nabízíme alternativní zájezdy či bezplatné storno,“ uvedl ředitel marketingu CK Petr Šatný. CK Fischer například k žádným krokům nepřistoupila, podle ní je situace klidná a její klienti jsou v pořádku.

Jediná CK Blue Style nedoporučuje svým klientům do Turecka cestovat. „V tuto chvíli je situace v Turecku nepřehledná a nechceme klienty vystavovat nebezpečí. Klienti o svoje peníze nepřijdou,“ ubezpečuje mluvčí kanceláře František Vorel.

Doporučení ministerstva zahraničí:

Nejezděte do Ankary, Istanbulu a na jihovýchod Turecka. U moře buďte opatrní. To vzkazuje ministerstvo zahraničí českým občanům po nezdařeném vojenském puči v Turecku. Situace v přímořských letoviscích je sice klidná, ale v zemi je nadále napjatá atmosféra a je třeba sledovat aktuální vývoj událostí.

Poté, co vládní síly snahu o puč zmařily, Česko v této chvíli nebude své občany z Turecka evakuovat. Nyní tam pobývá kolem 7000 Čechů, podle dosavadních informací diplomatů jsou všichni v pořádku.

 

 



Přečtěte si
ararat
18. 7. 2016 • 08:29

chaluge = ty stará prostitutko,ty že platíš daně? hahaha ty bereš peníze jak parazit z HDP...TY LIDÉ TAM LÉTAJÍ PROTO TY TRUBKO,ABY SI ODPOČINULI OD PRÁCE A VŠEDNÍCH DNÍ,to jsou ti co platí daně a ne TY ...bože ty jsi tupec.... 17. 07. 2016 12:37

mord
17. 7. 2016 • 14:35

"Z našich dani" no ty to vytrhnes stara oxallis neskuhrej smudlo a vymen si pliny

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.