Pokus o vojenský převrat v Turecku: »Válka« trvala (ani ne) půl dne! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Pokus o vojenský převrat v Turecku: »Válka« trvala (ani ne) půl dne!

Bezpečnostní síly odvrátily pokus o vojenský převrat v Turecku!
Bezpečnostní síly odvrátily pokus o vojenský převrat v Turecku! (Foto Aha! – Zbyněk Pecák, ČTK)

Rychle a zběsile. Tak probíhal pokus o převrat v Turecku, který ale pro pučisty skončil fiaskem. Po pár hodinách bylo po boji. V ulicích ale zemřelo nejméně 194 lidí a dalších 1440 bylo zraněno. A prezident Erdogan už všem rebelům slibuje trest!

První zprávy o převratu se začaly objevovat v pátek kolem desáté hodiny večer. „V ulicích jsou tanky, městem zní střelba, zavřeli dva hlavní mosty přes Bosporský průliv, všude jsou vojáci, vyhlásili výjimečný stav a zákaz vycházení...,“ informovali lidé z Turecka a posílali videa, jak jim nad hlavou prolétají stíhačky. Co se děje upřesnila až část armády, která se rozhodla, že se postará o převrat.

„Moc přebíráme my,“ hlásili vojáci, když obsazovali všechna důležitá strategická místa a boje neustávaly. Naopak! Rozhořely se poté, co se turecký prezident Tayyip Erdogan předčasně vrátil z dovolené a rozkázal, aby lidé vyšli do ulic a postavili se za něj i jeho vládu. A mnozí z nich ho poslechli. Po pár hodinách bojů se ale situace obrátila a bezpečnostní složky hlásily, že se žádný puč nekoná a že situaci v zemi už dostaly zpátky pod kontrolu. I tak ale při pokusu o převrat zahynulo 104 armádních pučistů a dalších 90 lidí (včetně 47 civilistů). Zajatí vojáci se brání: Nevěděli jsme, že je to puč...
O tom, že se jednalo o rychlou akci, svědčí už překvapení některých vojáků, kteří tvrdí, že ani nevěděli, že se účastní puče. „Mysleli jsme, že je to vojenské cvičení,“ bránili se někteří při zadržení. Nebylo jim to ale nic platné. Doposud bylo zajato 2839 vojáků a tímhle číslem prý čistky ani zdaleka nekončí... Pučisté vs. Erdogan: Bojovali i přes aplikace a SMS

Nebyl to jen souboj síly, ale i technologií. Podle posledních zpráv totiž ve zmařeném puči sehrály významnou roli i moderní způsoby komunikace! Odstartoval to prezident Erdogan, který se s diváky stanice CNN Türk spojil pomocí mobilní aplikace FaceTime. Své výzvy k národu tak pronášel z displeje chytrého telefonu, který směrem ke kamerám držela zjevně překvapená moderátorka. 

Do boje proti pučistům s telefonem v ruce vyrazil Erdogan i v případě, kdy obyvatelům země poslal hromadnou sms a příkazem, aby se postavili za demokracii a mír. Jako odesílatel zprávy se majitelům telefonů objevil RT ERDOGAN a celým jménem se prezident podepsal i na závěr esemeskové výzvy. Cizí ale nebyla moderní komunikace ani pučistům, kteří prý k plánování celé akce využili aplikaci WhatsApp.

Recep Tayyip Erdogan (62): Autoritář i reformátor
 Kdo vůbec je Recep Tayyip Erdogan (62), kvůli kterému se turecká armáda pokusila v noci ze čtvrtka na pátek o puč?
– Ve funkci prezidenta je skoro dva roky (předtím byl 11 let premiérem)
– Je označován za nejvlivnějšího tureckého lídra od doby Kemala Atatürka, jenž v r. 1923 založil Tureckou republiku.
– Proti jeho autoritářskému způsobu vlády se v posledních letech množily demonstrace. On je ale nechal rozhánět vodními děly, slzným plynem a nařídil i vypínání sociálních sítí. – Nejčastěji je kritizován za nedodržování lidských práv či ohrožování demokratického systému. Na druhou stranu je oceňován za ekonomický růst Turecka a za řadu reforem (omezení moci armády, zakotvení rovnosti pohlaví v ústavě, zrušení trestu smrti i pro dobu války, reforma trestního zákoníku) či za pokrok v jednání o vstupu země do EU.
– Při pokusu o převrat měl podporu světových státníků. Americký prezident Barack Obama mj. rebelům vzkázal, aby respektovali demokraticky zvolenou vládu.



Přečtěte si
pavucinka
17. 7. 2016 • 10:32

Moc nerozumím, že to tak rychle skončilo. Měli to dobře připravené. Sledovala jsem průběh on line. Ale kamera nemohla samozřejmě na ta nejnebezpečnější místa. Určitě bude i dost Turků, kteří prezidenta-diktátora / má větší pravomoce než jiní prezidenti/ ,nechtějí a jsou zklamáni.To může společnost rozdělovat, jako je dnes i rozdělena GB. A po takových událostech zůlstává jizva.

-bello-
17. 7. 2016 • 10:28

Mluvím denně s mnoha národnostmi.Kurdové mi říkají, že Erdogan je fašista, Turci nadávají, že se kvůli němu nedostanou do EU, já říkám, že v EU tak jako tak nemají co dělat a že se EU zbláznila, když o tom jen lehce zauvažovala.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.