Masakr v Nice: Šílenec najel kamionem do davu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Masakr v Nice: Šílenec najel kamionem do davu!

Řidič podle svědků kličkoval a úmyslně najížděl do míst, kde stálo nejvíc lidí.
Řidič podle svědků kličkoval a úmyslně najížděl do míst, kde stálo nejvíc lidí. (Foto Aha! – Zbyněk Pecák)

Jednodušeji už to snad nejde. Žádné bomby, žádné kalašnikovy, k zabití 84 lidí stačil teroristovi obyčejný náklaďák a vhodné načasování. Večer 14. července Francouzi slavili státní svátek, davy lidí na pobřežní promenádě v Nice sledovaly ohňostroj.

Show právě skončila, lidé se zvedali na odchod. Málokdo si v tom mumraji všiml, že se po pěší zóně řítí bílý náklaďák. Kličkoval a řidič úmyslně najížděl do míst, kde postávalo nejvíce lidí. „Těla od něj létala jako kuželky,“ popsal novinář Damien Allemand, jehož minul jen o pár metrů. Smetl jich asi 200, než jej zlikvidovala policie. Uvnitř vyšetřovatelé nalezli atrapy střelných zbraní a nefunkční granáty. Měl ale u sebe také nejméně jednu funkční pistoli, ze které opakovaně střílel, tvrdí francouzská média s odvoláním na policejní zdroje.

Prezident François Hollande včera odpoledne na tiskové konferenci uvedl, že tu chvíli je 84 obětí. Kromě Francouzů také mnoho cizinců, a bohužel i 10 malých dětí. „Padesátka zraněných je mezi životem a smrtí,“ dodal s tím, že počty zemřelých mohou dál růst. 
„Hrůzný útok opět udeřil na Francii... Jeho teroristický charakter nelze popřít. Musíme učinit vše pro boj proti teroristické zkáze,“ dodal prezident. Manželka byla metr ode mě...je mrtvá!
„Téměř jsme umřeli. Bylo to jako halucinace... Náklaďák kličkoval – nikdo neměl ponětí o tom, kam pojede. Má manželka... stála metr ode mě... je mrtvá. To auto přejelo všechno, značky, stromky. Nikdy jsme nic takového neviděli. Někteří lidé viseli na dveřích toho auta a snažili se ho zastavit,“ popsal pro francouzskou televizi iTele svědek útoku v Nice Wassim Bouhlel.

Zákeřné načasování
Francouzi se báli teroristického útoku hlavně v průběhu fotbalového mistrovství Evropy či cyklistické Tour de France, ale šok přišel jindy. Vrah si vybral největší státní svátek výročí pádu Bastily. Pro Francouze má podobný význam jako v Česku 17. listopad, také se vydávají do ulic připomínat si demokracii a lidská práva. O to je teroristovo načasování zrůdnější.

Zakřičel Allahu Akbar
Atentátník Mohamed Lahouaiej Bouhlel (31) zakřičel podle New York Post několikrát před tím, než ho zastřelila policie, Allahu Akbar (Bůh je veliký). Policejní zdroje uvedli, že ho identifikovali podle dokladů nalezených ve vozidle. Včera celý den prohledávali policisté jeho bydliště. „Neměl komplice,“ řekl prezident François Hollande a dodal, že boj s terorismem bude dlouhý, neboť nepřítel bude dále útočit na západní hodnoty.

Kdo byl útočník
Francouz tuniského původu Mohamed Lahouaiej Bouhlel (31) žil v chudší čtvrti Nice, živil se jako šofér a měl tři děti. Policie ho znala coby násilníka a zlodějíčka, ovšem tajné služby neměly informace, že by byl napojen na teroristické sítě či radikální islamisty. 


Výjimečný stav do října
Šel Mohamed Lahouaiej Bouhlel (31) zabíjet na vlastní pěst? Nebo byl součástí islamské teroristické sítě? Zatím se k útoku nikdo nepřihlásil. Došlo k němu osm měsíců poté, co teroristé z organizace Islámský stát (IS) zabili v Paříži 130 lidí. Od té doby platí ve Francii výjimečný stav, který se včera prezident François Hollande rozhodl prodloužit o další tři měsíce. Teprve ve čtvrtek bylo přitom rozhodnuto, že už za pár dnů skončí.

Zpřísnili bezpečnostní opatření
Německo, Itálie a Španělsko posilují kontroly na hranicích. Slovensko vyhlásilo 2. stupeň ohrožení před terorismem. V Česku nadále platí první stupeň ohrožení, tedy bdělost. Policie bude více hlídat některé objekty, jako jsou letiště či nádraží.


Mezi oběťmi i Čech?
Ministerstvo zahraničních věcí ověřovalo informaci francouzské zpravodajské televize BMF, podle níž byl mezi oběťmi útoku v Nice i jeden člověk z Česka. „Víme o tom, že to francouzská televize přinesla,“ uvedla mluvčí ministerstva Michaela Lagronová a odpoledne dodala, že se informace nepotvrdila, ale identifikace obětí může trvat několik dní. „Na Riviéře je nyní odhadem 6000 až 8000 českých turistů,“ řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Útok podle něj povede k dalšímu poklesu zájmu Čechů o dovolenou ve Francii, od loňska klesl nejméně o 30 procent.

Česká předchůdkyně
Podobný útok je znám i z Prahy. Vyšinutá Olga Hepnarová (†23) chtěla šokovat teroristickým činem a pomstít se společnosti, snad kvůli svým psychickým a sexuálním problémům. Půjčila si náklaďák Praga a 10. července 1973 najela do lidí na tramvajové zastávce. Osm jich zabila. Dva roky nato byla popravena.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.