Pozor! Začala sezona vykradených bytů: Jak se vyhnout nevítané návštěvě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pozor! Začala sezona vykradených bytů: Jak se vyhnout nevítané návštěvě!

V létě lupič číhá na každou vaši chybu.
V létě lupič číhá na každou vaši chybu. (scom)

Zatímco budete relaxovat na zasloužené dovolené, váš prázdný domov bude magnetem na zloděje. Ti mají žně právě v letních měsících. Nedejte lapkům šanci, obelstěte je, zabezpečte své bydlení a užijte si dovolenou naplno!

Zabezpečte okna
„Okna by měla být zasklena skly s bezpečnostní fólií o minimální tloušťce 0,8 mm, účinnější je silnější fólie o tloušťce 1,5 mm. Rámy lze zajistit celoobvodovým kováním. Důležitou ochranou je také uzamykatelná klika,“ říká Pavel Polášek ze společnosti RI OKNA.

Elektronická past
„Bezpečnost oken zvýší i předokenní hliníková roleta. Dalším prvkem je tzv. systémový magnetický kontakt, který zaregistruje, že bylo okno otevřeno. Díky napojení na elektronické zabezpečení domu dojde k upozornění, že do obydlí vnikla cizí osoba,“ dodává Pavel Polášek.


Zaměřte se na dveře
Nespolehlivé dveře, které neodpovídají moderním standardům, vyměňte za vyztužené okované dveře v bezpečnostních zárubních. Jejich pořízením dosáhnete rovněž na výhodnější pojistku bytu. Největší překážkou jsou pro zloděje alarmy a bezpečnostní dveře.

Pojistěte domácnost
Před odjezdem svůj byt pojistěte. Mějte uschované doklady od nakoupených spotřebičů a to nejcennější si vyfoťte. Máte-li garáž propojenou s bytem, musí být i ta opatřena kvalitním zámkem. V opačném případě nemusí být pojistka uznána. Pokud vlastníte cennosti, přesuňte je dočasně  do bezpečnostní schránky v bance.
Vypněte spotřebiče
Vypněte všechny elektrospotřebiče, které by v době vaší nepřítomnosti mohly způsobit požár. Pokud je to možné, uzavřete i přívody vody a plynu. Prasklé potrubí by mohlo způsobit nenávratné škody nejen vám, ale také vašim sousedům.

Dělejte, že jste doma
Se svým plánovaným odjezdem se svěřte pouze lidem, kterým důvěřujete. V žádném případě se nechlubte na sociálních sítích před ani během dovolené. Požádejte známého, aby za vás vybral poštovní schránku, vyvětral a zalil květiny. Zloděje zmatete také tím, že necháte vytažené žaluzie a nebudete zatahovat závěsy.
Pozor na cizí lidi
Kolikrát už jste do domu pustili cizího člověka, který šel jenom za svým známým? Pamatujte, že dům by měl být přístupný pouze ostatním nájemníkům. Mějte všechny společné prostory vyklizené a dobře osvětlené. Vchod zamykejte i během dne a nezapomínejte ani na zabezpečení sklepa.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.