Seznamte se s kouzlem runové magie: Čarujte jako Vikingové! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Seznamte se s kouzlem runové magie: Čarujte jako Vikingové!

Naučte se runovou abecedu!
Naučte se runovou abecedu! (Foto: ara)

Runová magie patří k severu, k divokým Vikingům, a je účinná i když trochu drsná. Chcete odhalit tajemství run? Chrání, léčí i věští.

Kde se vzaly runy?
Když na počátku našeho letopočtu začali severští runoví mistři rýt své runy, vzbuzovali tím u diváků bázeň i obdiv. Runám se přičítá božský původ. Báje praví, že bůh Odin obětoval sám sebe, aby dosáhl vyššího vědění. Pověsil se na posvátný strom Yggdrasil a visel tam devět dní a devět nocí, probodnut oštěpem a ve stavu, přesahujícím smrt, objevil runy. Podělil se pak o své vědění nejen s ásy, álfy, trpaslíky a obry, ale dokonce je zjevil i lidem.


Význam run
Abychom mohli s runami jakkoli pracovat, čarovat, či věštit, musíme znát jejich význam.

F (fehu, feoh) – dobytek
F je runou majetku, zisku, to vzhledem k tomu, že dobytek byl pro lidi v době, kdy užívání peněz nebylo běžné, hlavním ukazatelem movitosti majitele. Dnes nabádá k opatrnosti a prozíravosti, doporučuje přímočarost v obchodních záležitostech Má vztah k Freyovi a Freye. Při věštbě signalizuje, že dosáhnete vytýčeného cíle, vzhůru nohama pak znamená potíže ve věcech finančních. Fehu se vyslovuje jako české F.
U (Uruz, Ur) – tur
Tato runa má název po praturovi, silném, bojovném zvířeti, zvířeti zasvěceném Thorovi, z jehož rohů se dělaly poháry na hostiny. Je runou rychlosti a síly, jak tura, tak toho, kdo ho dokáže ulovit, runou nespoutané přírodní energie, volnosti a přeneseně také mužské plodnosti. Užitek, z této runy plynoucí, nemůže mít pod kontrolou jedinec.

Th (Thurisaz, thorn) – obr
Th je tak zvaná »trolí runa«, obecně symbolizuje nepřízeň přírody, a to i v anglosaském futharku, kde její význam značí »trn«. Je runou převážně nebezpečnou a působící chaos, ale i ji lze využít kladně, pokud ji má magik plně pod kontrolou.
A (Ansuz, os) – bůh
Ústa jsou zdrojem
Runa znamená boha jako takového, pro seveřany zejména někoho z Ásů, nebo samotného Odina.  Představuje také božský princip a moudrost, dorozumívání s vyšší inteligencí, může věštit osudovou zkoušku nebo cestu.

R (Raido, rad) – jízda na koni
Tato runa značí cestu, jízdu, dlouhou výpravu na koni, nebo se zápřahem.  Runa byla pravděpodobně cestovním kouzlem, určeným pro ochranu lidí i nákladu. Přisuzuje se Thorovi. Může být symbolem vnější i vnitřní cesty. Ve věštbě znamená komunikaci, někdy také sex, spíše ve smyslu zábavy, než plození, může znamenat životní změnu.
K (Kaunaz, cen) – pochodeň
Runa K znamená pochodeň, světlo, je však spojována také se symbolem člunu. Kaunaz zlepšuje zdraví, představuje světlo duchovní cesty, symbolizuje silnou sexuální energii, je považována za runu ženskou.

G (Gebo, gyfu) – dar
Runa znamená dar, ovšem není vyjádřeno, o jaký dar se jedná. Obecně jde o vztah mezi dárcem a obdarovaným, spojuje lidi a bohy, bohaté a chudé, milující... může značit uzavření smlouvy i polibek mezi zamilovanými. Ve věštbě ukazuje na možnost získání velmi důležité informace, nebo rady.
W (Wunjo, wyn) – dokonalost
Runa značí pohodlný život, štěstí, úspěch, ve věštbě tato runa oznamuje dostatek, štěstí a harmonii z něj vyplívající. Připomíná nám, abychom užívali dobrých časů, dokud trvají. Runa je spojována s Odinem, jejím stromem je jasan. Runa se vyslovuje jako W v současné angličtině.

H (Hagalaz, haegel) – krupobití
Symbolizuje jednak krupobití jako přírodní jev, jednak déšť střel. Je runou náhlého zvratu v životě, ale jde o zvrat spíše nepříjemný, o vpád negativních událostí.. Obecně symbolizuje neštěstí. Při věštění značí zvrat, který je mimo naši kontrolu, daný vnějšími okolnostmi, které nemůžeme ovlivnit. Může věstit také živelné katastrofy.
N (Nauthiz, nyd) – nedostatek
Značí potřebu a překážky, v nejhorším případě nouzi. Pokud byla vyškrábána nehtem, má moc pomáhat, je tedy i runou pomoci ve zlých dobách. Při věštbě nás varuje před zbrklostí a riskantním počínáním, doporučuje trpělivost. Znamená překážky a prodlení, ale také vytrvalost.

I (Isa, is) – led
Runa značí ohrožení a radí, abychom své záměry podnikli ve vhodnější dobu, zároveň ale mírní konfliktní situace a chrání před magickým útokem. Je tedy také runou ochrannou. V lásce značí ochladnutí a útlum.

J (Jera, ger) – rok
Runa symbolizuje rok ve smyslu střídání ročních období a neúprosného toku času, také žně, kopí, rok hojnosti. V přeneseném slova smyslu značí i spravedlnost. Ve věštbě je symbolem postupného zdokonalování a pomáhá při změnách v životě.
Y (Eihwaz, eoh) – tis
Runa je spojována se smrtí, je symbolem kontinuity a vytrvalosti, jako třináctá ve futharku je pro někoho také runou »smolnou«. Tis, strom seveřany uctívaný proto, že se z jeho dřeva vyráběl luky, je také stromem smutečním, proto runa znamená i vzkříšení, věčný koloběh.

P (Pertho, peorth) – vagina
O významu této runy se stále vedou spory. Uvádí se že značí tanec, strom v plodu, srdce... Každopádně je tato runa runou ženskou, váže se k tajemnu, doporučuje užívat potěšení s rozumem. Někdy může znamenat náhlý zisk, například výhru, nebo dědictví, také objevení dávno ztracené věci, nebo uzdravení.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.