Anička (7) z Kostelce: Včely mi snědly maliny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Anička (7) z Kostelce: Včely mi snědly maliny!

Maliny včelky doslova obalí a vysají z nich sladkou šťávu.
Maliny včelky doslova obalí a vysají z nich sladkou šťávu. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Jen jednu misku voňavých malin sklidila letos Anička (7) z Kostelce na Zlínsku. Když šla sbírat podruhé, nenašla už ani jednu. Dobrotu zbaštily včely. Nemají jinou potravu, na Moravě je sucho, a tak není ani medovice.

„Všechny mi je snědly. Asi měly velký hlad,“ posteskla si Anička. V maliní bylo jako v úle. Jeden plod okupovalo i deset včelek! A to byl počátek zkázy. Vysály z čerstvých malin šťávu a zbyly z nich jen vysušené zbytky. „To jsme ještě nikdy nezažili. Hladoví ptáci nás zase připravili o úrodu tří keřů josty. Utrhla jsem si dvakrát do pusy a do rána bylo sklizeno,“ řekla maminka Aničky.

Počínání včel neudivilo dlouholetého včelaře Josefa Okála (83) ze Štípy. „Téměř vše je odkvetlé, je horko a dlouho bylo sucho. Příroda včelám teď nic nenabízí. V úlech nemají žádné zásoby a rodí se nové včelky, které potřebují stravu. Není divu, že co je trochu sladké, hned na to jdou,“ uvedl Okál.

Proč nemají potravu?
Včelky se zjara živí nektarem z kvetoucích stromů, keřů a květin. V letním období přichází na řadu šťáva z listů a jehličí stromů. Ty »nabodnou« mšice či puklice, napucnou se a odlezou. Z porušeného listu pak ještě vyteče sladká šťáva. Jenže letos je sucho a stromy po nabodnutí listu nevytlačí tolik sladké šťávy a ta trocha, co je, navíc hned zasychá.

Dalším zdrojem je medovice – výměšky mšicí a puklic. „Sají šťávu z listů, v ní jsou bílkoviny a cukry. Cukry pak vystřikují a ty sbírají včelky a mravenci. Vlivem horka a sucha ale stromy nevytlačily mízu a nikdo neměl nic,“ vysvětlil Josef Okál. Včely, mravenci a další »hmyzáci« tak mají hlad a hledají jiné zdroje potravy.
Včelař Josef Okál.
Víte, že...
...lesní med může být medem smíšeným, z květové i medovicové snůšky? Jedná se například o med z medovice ze smrků smíchaný s nektarem z kvetoucích malin.
...medovicový med je jen z medovice?

Počasí: Dnes bude nejchladnější den
Dnešek bude podle meteorologů nejchladnějším dnem týdne a připravit se musíme i na déšť. Na Liberecku a Královédvorsku může napršet až 60 litrů na metr čtvereční. „Ve čtvrtek v maximech naměříme jen 14 až 18 °C, na Moravě 21 °C. Navíc bude foukat čerstvý vítr, takže naše pocitová teplota bude snižována až o 4 °C,“ uvedla včera meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. Na víkend se již zase oteplí, přes den bude 21 až 26 °C.

Přečtěte si
majojo
14. 7. 2016 • 19:13

Mně to zajímá, protože jsem taky harant a včely mi snědly maliny, opravdové z keře, ne ty polystyrénové, bůhví kterou chemií vyhoněné, z dovozu. Znamená to, že přírodní podmínky jsou tu tak bídné, že včely nemaj co žrát, maliny z čeho čerpat živiny a když si koupím malinovou marmeládu, bude samé éčko. Prostě tohle už přestává být dobrej globus k živobytí. A ty si, lesní vílo, zkontroluj, jestli ten tvůj les je vážně les a ne kulisa z kašpárkovýho divadýlka.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.