Proč se pustit do třešní?! Chutnají, voní, čistí tělo i léčí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Proč se pustit do třešní?! Chutnají, voní, čistí tělo i léčí!

Třešně navozují pocit sytosti, a tak podporují hubnutí.
Třešně navozují pocit sytosti, a tak podporují hubnutí. (Foto: Profimedia.cz)

Třešně se řadí mezi oblíbené a velmi zdravé druhy ovoce, které je u nás snadno k mání. Na jaře se můžete pod rozkvetlou třešní políbit a v létě si pochutnat na jejích plodech. A ten čas je právě tady.

Třešně – ovoce pro dietáře
* Třešně jsou přírodním antioxidantem a nastartují vaši imunitu.
* Jsou přírodním projímadlem, zrychlují peristaltiku střev. Obsahují hodně vody a pektinu.
* Navozují pocit sytosti, a tak podporují hubnutí.
* Můžete si jich dopřát větší množství, mají velmi malou kalorickou hodnotu.
* Působí protirevmaticky a čistí krev, játra i ledviny.


Ochutnejte nejen plody
Třešně jsme už ochutnali asi všichni, ale využili jste někdy listy, stopky nebo květy? Můžete vyzkoušet třeba odvar z listů, který uleví při revmatu, máčejte klouby jednou denně po dobu 15 minut. Odvar ze stopek můžete použít pro zklidnění dráždivého kašle. Z aromatických květů si uvařte čaj, který tlumí křeče. V sezoně si dopřejte třešňovou kúru, 350 g třešní za den pro celkovou očistu organismu.
Co ještě třešně zvládnou
Pokud máte problém s pletí, nelze než doporučit častou konzumaci třešní po celý rok. Třešně pleť čistí, a dokonce bude podle odborníků i vláčná a hebká.
Pokud máte nemocnou štítnou žlázu, stačí sníst 100 g třešní pro pokrytí doporučené denní dávky. Z minerálních látek obsahují draslík, který podporuje vylučování vody z těla, vápník prospěšný zubům a kostem, železo pro krvetvorbu, vitaminy, C, A, B a fruktózu.
Pozor na vodu
Vyhrožovala vám babička, že se vám zauzlí střeva, když se napijete na třešně? Tak zlé to není, ale třešně rychle kvasí, proto se nedoporučuje vydatné zapíjení.  

Snězte je raděj hned
Žádné bobulovité ovoce nevydrží dlouho čerstvé. Třešně se stopkou vydrží o polovinu déle než bez stopky. Třešně lehce přijímají pachy z ostatních potravin, proto je skladujte zvlášť. Pokud je nesníte nebo nepoužijete do moučníků či knedlíků, přichází na řadu další zpracování. Pro celoroční použití je můžete vypeckovat a zmrazit, používat potom do pečiva a třeba i místo hrozinek, nebo jsou z nich výborně džemy a marmelády Purpurová třešňová marmeláda vonící létem
1 kg třešní bez pecek
500 g želírovacího cukru
šťáva z citronu
4 lžíce brandy
Třešně v hrnci zalijte 150 ml vody, vařte 15 minut. Když ovoce změkne, přisypte cukr, citronovou šťávu a brandy. Povařte15 minut, až šťáva zhoustne a třešně se rozpadají. Naplňte sterilizované sklenice a uzavřete.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.