Klíšťata útočí… Vašeho psa či kočku mohou i zabít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Klíšťata útočí… Vašeho psa či kočku mohou i zabít!

Aronek v době, kdy ochrnul.
Aronek v době, kdy ochrnul.

PLZEŇ – Sezona klíšťat je tady. Nebezpeční parazité, roznášející boreliózu a zánět mozkových blan, útočí nejen na lidi, ale i na domácí mazlíčky – psy a kočky. Onemocnění končívá trvalými následky, někdy i smrtí.


Dramatickou zkušenost má majitelka zlatého anglického kokršpaněla Alena Kucíková z Plzně. S Aronkem závodili, běhali po lese. Pak přišla rána. „Nejdřív nechtěl vyskočit na gauč. O pár dnů později ležel na operačním stole s vyhřezlou ploténkou a úplným ochrnutím zadních končetin. Rozbor krve prokázal i boreliózu,“ říká chovatelka. Po operaci museli Arona učit všechno od začátku. „Procvičovali jsme mu packy, aby mu neochably svaly. Masírovali jsme ho, protahovali, pohupovali na míči. Měnili jsme mu i plenky a vynášeli ho do trávy na sluníčko. Učili jsme ho chodit. Když se rána zahojila, jezdili jsme k rybníku, aby co nejvíce plaval,“ líčí Alena Kucíková. Jeho stav se stále zlepšuje, závodit už ale nesmí. A nesmí ani chodit po schodech a skákat. Podobnou zkušenost má i chovatelka boxera Marie Lukášová z Prahy. Také její pejsek jednoho dne nevstal, měl horečku, nemohl hnout hlavou. Diagnóza: klíšťová encefalitida. Léčba trvala několik měsíců a stála kolem 20 000 korun. Cesar zánět mozkových blan přežil, ale dodnes má následky. „Je lekavý, nervózní a přecitlivělý. Závodit ani cvičit už nemůže,“ dodává jeho panička.

Jak na klíšťata?Kliknutím zvětšete

> Mezi nejúčinnější ochranné prostředky patří preparáty aplikované zvířatům za ucho. Pomáhají i protiklíšťové obojky.
> V žádném případě nelze použít psí preparáty obsahující permetrin na kočky. Tato látka je pro ně jedovatá a většinou je zabije.
> Při odstraňování klíšťat ze zvířat hrozí člověku riziko přenosu boreliózy. Veterináři proto radí, nikdy klíště nevyndávat holýma rukama.
> Po vykroucení klíštěte by měla následovat dezinfekce zasaženého místa, například jódem.


Autor: (vet)
Foto pro Aha! – Alena Kucíková, Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.