Potřebujete dobít baterky? Jeďte do magického Panenského Týnce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Potřebujete dobít baterky? Jeďte do magického Panenského Týnce!

Panenský Týnec byl v roce 2014 vyhlášen nejmagičtějším místem České republiky.
Panenský Týnec byl v roce 2014 vyhlášen nejmagičtějším místem České republiky. (Foto: ara)

Na královské cestě z Prahy do Lipska stojí městys Panenský Týnec. První písemná zmínka je z roku 1115, další z léta Páně 1186 jej zmiňuje coby ves. Nejvyhledávanějším místem je pak nedostavěný chrám, jenž byl v roce 2014 vyhlášen nejmagičtějším místem České republiky.

Nikdy nedokončený chrám měl v úmyslu postavit Jaroslav Plichta ze Žerotína. Jeho snahy však zmařila smrt, a původně velkolepá stavba se tak stala i hrobkou pánů z tohoto šlechtického rodu, kteří ve 13. století založili nejprve ženský klášter pro svatou Anežku. Započatá stavba chrámu se pak po staletí stala jen němým svědkem české historie a dodnes přitahuje stovky návštěvníků hledajících v jeho polorozpadlých zdech naději, útěchu nebo jen dobrou náladu.

Energie ze země
„V porovnání s jinými místy jsem zde naměřil zhruba třistaprocentní energii,“ zmínil se před časem léčitel Jan Dytrych, který je na energii obzvlášť citlivý. „Plusová a minusová energie z vesmíru a ze země se tu mísí s energií z návštěvníků. Nachází se nejen v tomto místě, ale v okruhu asi dvaceti metrů. Také asi dvacet metrů do hloubky tu musí být skála. Energie se zde hutně tlučou, slabším náturám se může udělat i zle,“ pokračoval léčitel a dodal, že v některých místech ho doslova pálí nohy.

„Pokud sem přijde obyčejný neznaboh, jenž o Panenském Týnci neví nic, bude se cítit na určitou dobu velmi dobře. Lidé sem hodně jezdí s psychickými a zdravotními problémy. Také s vozíčkáři a malými dětmi. Já sem například jezdím s rodinou. Účelem je nejen krásný výlet, ale také mystické prostředí, a hlavně dobití energií,“ vysvětlil.

Plichtův duch
Podle psychotronika Stanislava Brázdy se v místě kláštera dodnes zjevuje duch pána ze Žerotína Plichty, což byl slavný válečník ve službách českého krále Jana Lucemburského. Plichta padl roku 1322 v bitvě u Mühldorfu a jeho smrtí skončila výstavba monumentálního svatostánku s půdorysem ve tvaru kříže.

Plichta je tam pochován v místě někdejší kaple Nejsvětější trojice, kde byla hrobka Žerotínů a abatyší. Dodnes tato místa hlídá a chrání od nekalých úmyslů nedobrých lidí Plichtův duch.

Pozitivní zóna
Nedostavěný gotický chrám se svou uměleckou a historickou hodnotou řadí k nejdokonalejším českým památkám. Plných 21 metrů dlouhé kněžiště s 20 metrů vysokými nedostavěnými stěnami působí na návštěvníky monumentálně, každý si tam připadá maličký. Chrám měl mít tři lodě, to, co se zachovalo, je tedy pouhý výběžek s kněžištěm...

Nicméně energetická zóna ve tvaru kříže má číslo 8. Což podle psychotroniků znamená nejsilnější a uzdravující pozitivní zónu. Na místa s magickou energií vás dovedou vyšlapané cestičky a ohmatané fleky na stěnách stavby.

Růže nebes v Dolních Kounicích
Jihozápadně od Brna v Dolních Kounicích stojí pobořený klášter Rosa Coeli (Růže nebes), ze kterého sálá pozitivní energie vylepšující náladu a energii podobně jako chrám v Panenském Týnci.

Nejstarší moravský ženský klášter premonstrátek se rozkládá na pravém břehu řeky Jihlavy, založil ho na konci 12. století Vilém z Pulína. Během husitských válek byla stavba vypálena a vše postupně upadalo. Když se ho pokusili obnovit a přestavět, vyhořel (1703). Chátrající klášter pak řád premonstrátů předal roku 1808 do světských rukou.

Devastace Růže nebes byla zastavena roku 1927, ruina se začala udržovat, zámek s klášterem přešly do majetku hraběcího správce Emila Tomce. V 90. roce minulého století došlo na slavnostní otevření a zpřístupnění památky pro veřejnost.

Na počátku 16. století přestoupil zdejší probošt Martin Göschl na luteránskou víru a pojal za manželku jednu z jeptišek. Morálka dalších sester prý poklesla a rozhodně se nevyhýbaly styku s muži. Na nátlak olomouckého biskupa musel Göschl Dolní Kounice opustit. Za jeho nástupce Jana konvent zanikl a podle pověsti byla jedna z řádových sester zazděna v severní stěně.

Dalším magickým místečkem je zasypaná studna uprostřed rajské zahrady. Na jejím dně sedí zlatá kachna na stříbrných vejcích a jednou ročně snese další kousek.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.