Pozor na zdraví na dovolené! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pozor na zdraví na dovolené!

Nenechte si zkazit dovolenou. Buďte připraveni!
Nenechte si zkazit dovolenou. Buďte připraveni! (Foto scom)

Plavky, krémy na opalování, žabky... tyhle nezbytnosti určitě na dovolenou zabalíme. Popřemýšlet bychom ale měli i o možných zdravotních rizicích, která nás na cestách mohou postihnout. A podle toho se zařídit.

Podle docenta Rastislava Maďara z očkovacích center Avenier jsou nejčastějšími projevy infekcí v zahraničí horečka, průjem a vyrážka. Přibalte proto s sebou léky na snížení teploty, živočišné uhlí a mast na podrážděnou pokožku.

Jak nejčastějším potížím předejít

Podle Maďara je potřeba se vyhýbat nedostatečně tepelně upravenému masu a plodům moře, nepasterizovaným mléčným produktům a potravinám lehce podléhajícím zkáze. Nemusí vám způsobit »jen« průjem. Taková salmonelóza může přinést nepříjemné bolesti kloubů i neurologické potíže. Zejména těhotné ženy si musí pečlivě hlídat bezpečnou pitnou vodu a led do nápojů.

Děti, kardiaci a nemocní
•    Děti a fotosenzitivní osoby by měly vždy nosit pokrývku hlavy, používat nejvyšší ochranný faktor SPF 50+ a případně i UV plavky a tričko.
•    Kardiaci se musí vyhýbat horkému počasí a prudkým výkyvům teploty.
•    Osoby užívající dlouhodobě léky by si měly ověřit, jestli je při léčbě možný delší pobyt na slunci.


Na co pozor ve Středomoří

V této oblasti je třeba počítat s těmi infekcemi, které se vyskytují i u nás. „Jedná se o virovou hepatitidu A i B, meningokokový zánět mozkových blan nebo pneumokokový zápal plic. Proti nim je možná ochrana očkováním,“ vysvětluje docent Maďar. Létající bodavý hmyz zase přenáší na jihu našeho kontinentu leishmaniózu, západonilskou horečku a papatači. „Proti nim dobře funguje repelent. Ten ochrání i před klíšťaty přenášenou lymeskou boreliózou, klíšťovou encefalitidou, středomořskou horečkou nebo krymsko-konžskou hemoragickou horečkou, která se vyskytuje na jižním Balkánu a v Turecku,“ upřesňuje lékař.


Co je co

  • Leishmanióza: Po štípnutí hmyzem se objeví vředy na kůži, v ústech a v nose, později i horečka.
  • Západonilská horečka: Nemoc nastupuje vysokou horečkou, bolestí hlavy, pokračuje zánětem mozku a ochabováním svalů.
    Papatači: Projevuje se náhlou horečkou provázenou bolestmi hlavy, bolestí za očima a zánětem spojivek.
  • Středomořská horečka: Je typická opakujícími se horečkami, bolestmi břicha a na hrudi.
  • Krymsko-konžská hemoragická horečka: Nástup nemoci je náhlý, s horečkou, závratěmi, světloplachostí, bolestmi břicha a agresivitou. Po dvou až čtyřech dnech přijde naopak spavost, deprese a malátnost.

Vzteklina

Podceňovaným, přesto velmi vážným problémem při cestách je vzteklina, která se nedá vyléčit. Očkování, které zabrání propuknutí nemoci, proto musí nastoupit brzy. Bez očkování by člověk pokousaný nakaženým zvířetem zemřel. Z lokalit, kam Češi hodně cestují, jde například o Turecko, kde při pobytech u moře je potřeba dávat pozor na kočky a psy. Zvýšené riziko je také v severní Africe a v Asii, kde se převážně v Indii potuluje velké množství vzteklých psů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.