Poznejte svět léčivých vůní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Poznejte svět léčivých vůní!

Poznejte svět léčivých vůní!
Poznejte svět léčivých vůní! (Foto: Karel Kopáč)

Vůně nám mohou ze života udělat ráj i peklo. Pomohou nám odpočívat, ale dodají i energii pro práci či studium, probudí v nás smyslnost, sebedůvěru, zároveň nás ale dokážou i rozhodit a udělat z nás vzteklého protivu. Prostě magie přírody. Když se naučíme vůně, přesněji řečeno éterické oleje či silice, správně využívat, mohou nás i léčit, a to jak na těle, tak i na duši.

Co je aromaterapie?
Jde o velmi starý obor, který využívá účinku látek – éterických olejů neboli silic – z aromatických kytiček, hodně jednoduše řečeno. Silice se prodávají v malých lahvičkách 10 nebo 20 ml. Jsou to velmi koncentrované látky a podle toho je třeba s nimi zacházet.

Magické vůně
Vonné oleje se využívají v magii už odpradávna. Vonným kouřem se očišťují magické předměty, vonnými oleji se potírají magické svíčky, vonná kuřidla patří ke křesťanským kostelům. Vůně také doplňují magické rituály. V magii se často používá santal, kadidlo, vůně routy vonné, myrha, ale také olej z hřebíčku, v kouzlech lásky pak také růžový a fialkový olej. Měsíčkový olej, nakapaný do lázně, přivolává lásku, hráči si zas omývají ruce olejem z levandule, aby měli štěstí ve hře.

Magická koupel
Na vanu stačí 5 – 6 kapek silice. Nikdy silice nekapejte přímo do vody. Jako každý olej nejsou ve vodě rozpustné. V tomto případě kapky nejprve rozmíchejte v troše mléka, teprve pak směs nalijte do vody a vaše magická uklidňující lázeň je hotová.

Působí i uvnitř
Zajímavostí je, že éterické oleje pronikají pokožkou a v těle působí stejně, jako bychom je užívali vnitřně. Takže, když neradi pijete mátový čaj, při bolesti žaludku můžete trochu oleje s mátou vmasírovat do oblasti žaludku a on se zklidní. Proto je masáž tak prospěšná.

Nejsou oleje nebezpečné?
To nelze říci. Silice může se základními znalostmi používat i laik. Přesto je třeba určitá pravidla dodržovat. Některé silice mohou způsobit podráždění pokožky. Rizikových faktorů není mnoho a jsou uvedeny v každé knize o aromaterapii. Např. je třeba se vyvarovat některých éterických olejů při vysokém tlaku, v těhotenství a podobně.

Jaké množství míchat?
Vždy dáváme poloviční počet kapek éterického oleje, než máme mililitrů panenského. Např. když si chci připravit směs pro masáž, vezmu si 20ml lahvičku rostlinného oleje a do ní dám max. 10 kapek éterického. Pro péči o malé dítě nebo oslabeného člověka lze počet kapek snížit. Když zachováme toto pravidlo, je aromaterapie bezpečná.

Jak je naředit?
Aromaterapie k tomu využívá panenské rostlinné oleje, např. olivový, slunečnicový, pupalkový, makadamiový a další. Se silicemi nám poslouží pro masáže nebo zábaly.

Jak s olejíčky bezpečně zacházet?
Nezbytné je dodržovat dávkování. K získání jedné kapky je třeba asi jedno kilo byliny, proto éterické oleje ředíme. Je to logické, nikdo také nesní kilo máty najednou.

Inhalace se nebojte
Bezpečnou metodou, jak éterické oleje používat, je kromě masáže inhalace. U aromaterapie není potřeba sedět nad hrncem s horkou vodou, aromatickou látkou a ručníkem přes hlavu. Úplně stačí v místnosti, kde se zdržujeme, kápnout silice do mističky s vodou či na tamponek.

NESPAVÉ DĚTI
Růžová palma, heřmánek, mandarinka Do 50 ml rostlinného oleje nakapejte 10 kapek oleje z růžové palmy, 7 kapek heřmánku římského a 5 kapek mandarinky. Jak masáž provádět? Stačí obyčejné mazlení maminky s děťátkem. Kápněte si olej na ruce a prckovi pohlaďte ručičky, bříško, záda tak, aby mu to bylo příjemné. Masáž nemusí trvat dlouho. Směs je vhodná pro děti od jednoho roku.

OŠETŘENÍ RAN Levandule
Lze říci, že levandule je všelékem. Zároveň je také jednou z nejbezpečnějších silic. Při ošetření odřenin či říznutí může nahradit kysličník. Ránu lze potřít neředěnou levandulí. Nepálí, zároveň ale dezinfikuje a podporuje hojení.

10 nejoblíbenějších silic (a jejich použití…)

❂ Levandule Dezinfekční účinek, uvolňuje svalové, ale i duševní napětí, zklidňuje, snižuje krevní tlak a působí relaxačně.
❂ Citron Občerstvuje, stimuluje, čistí hlavu, napomáhá koncentraci myšlení. Působí při zažívacích problémech, při infekci dýchacích cest, revmatismu, na pokožce tonizuje a léčí opary.
❂ Pomeranč Osvěžuje, působí antidepresivně, uvolňuje, ulevuje při horečce, pomáhá při nechutenství.
❂ Růžová palma Ulevuje při napětí, nervozitě, bolestech hlavy, bolestivé menstruaci, působí také jako afrodiziakum.
❂ Citronela Je antidepresivní, pomáhá při bolestech hlavy, podporuje koncentraci, zlepšuje náladu, a navíc má antivirální a repelentní účinky. ❂ Borovice Dezinfikuje a čistí vzduch. Pomáhá při nachlazení a rýmě, uvolňuje svalové napětí.
❂ Litsea cubeba Je antidepresivní, podporuje koncentraci, čistí vzduch, je účinnou prevencí před infekčními onemocněními, vhodná je i pro masáž unavených nohou.
❂ Ylang-ylang Působí antidepresivně, zmírňuje nervové napětí a nespavost, snižuje krevní tlak, působí jako afrodiziakum.
❂ Meduňka Pomáhá při nespavosti a migréně, menstruačních bolestech, je antidepresivní, snižuje krevní tlak, hojí. Podporuje pocení, snižuje horečku, pomáhá při zažívacích potížích a povzbuzuje srdeční činnost. ❂ Olibanum (kadidlovník) Čistí vzduch, je antiseptický, hojivý, posiluje imunitní systém, ulevuje při onemocnění horních dýchacích cest a podporuje trávení.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.