Obyčejný pejsek? Ne! Specialista celníků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Obyčejný pejsek? Ne! Specialista celníků!

Stuart je sice roztomilý, pro pašeráky je ale postrachem a nepřítelem číslo jedna!
Stuart je sice roztomilý, pro pašeráky je ale postrachem a nepřítelem číslo jedna! (Foto Aha! – Robert Klejch)

Tenhle mrňous není na mazlení. Dvouletý Stuart je jedním z 68 psích specialistů na vyhledávání u nás a postrachem pašeráků cigaret.

S psím fešákem není žádná legrace. Jack Russell teriér Stuart je celní specialista vycvičený na vyhledávání tabáku. Ve službách celníků a policie nejsou jen velcí psi, jako například němečtí či belgičtí ovčáci. „Stuart se nebojí výšek. Vzhledem ke své velikosti je schopný prohledat střechu autobusu nebo nedostupná místa v dopravních prostředcích,“ prozradil Aha! kynolog Tomáš Krutina z Generálního ředitelství cel.

Psíkovým majstrštykem byl nález úkrytu na převoz nelegálních cigaret v autobuse z Ukrajiny. Jen za půl roku co je ve službě, vyčmuchal tabák za 305 365 korun. Jakou za to dostal odměnu? Pamlsky a házení míčku. „To je pro něj nejlepší odměna,“ usmál se pyšný psovod Jiří Adlt.
Do akce po 15. týdnech
Pes se vybírá podle předpokladů, není důležitá rasa ani majitel, psi se vyhledávají i v útulcích. Výcvik trvá zhruba 15 týdnů. Během nich probíhá »napachování« – zapamatování si určitého pachu tak, aby ho rozeznal mezi jinými. Psi slouží průměrně do 12 let. Každý rok probíhá přezkoušení schopností. Důchod tráví většinou u svého psovoda.
Služební psi v číslech
*68 psů slouží v Česku u celníků, stará se o ně 34 psovodů
*70 tisíc korun jsou náklady na výcvik jednoho psa
*9 až 50 pachů si je schopen pes zapamatovat a vyhledávat je. Patří mezi ně drogy, zbraně, bankovky, tabák, zvířata a výrobky z nich, líh...
Víte, že...
...psi vycvičení v Česku jsou uznávaní i ve světě? Například v Peru je nejznámějším »Čechem« vlčák Karo, který tam vyhledává kokain.
Video se připravuje ...


Přečtěte si
tenerife
30. 6. 2016 • 13:20

Tak takovou psí slečnu máme také doma,jsou to velice inteligentní pejsci, kteří mají vybornou číchovou pamět, mají neustále dobrou náladu a bez míčku nedá ani ránu, neúnavně aportuje,když podle čichu pozná, že jsme byli na zahradě bez ní, tak je děsně naštvaná.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.