Strakonice první v Česku: Za dobré známky peníze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Strakonice první v Česku: Za dobré známky peníze!

Šťastná Michalka při přebírání ocenění.
Šťastná Michalka při přebírání ocenění. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Tak to tu ještě nebylo. Školáci z druhého stupně základních škol ve Strakonicích dostali prospěchové stipendium. Radnice rozdala vybraným dětem 500 korun, dalších 200 přidala na konto banka.

Strakonice se tak staly prvním městem v zemi, kde se radní rozhodli motivovat žáky k učení penězi. „Je to velký den pro školáky, velký den pro město. Chtěli jsme povzbudit děti k učení a podpořit ty, co se zlepšují. Smyslem je i výchova k lepší finanční gramotnosti,“ řekl předseda školské komise Jan Svoboda. Oceněni byli žáci za samé jednička a za výrazné zlepšení prospěchu oproti pololetí. »Stípko« dostalo 58 jedničkářů a 54 dětí, které se zlepšily.


Míša (13) nikdy neměla dvojku
Jako první jedničkářka ze všech si stipendium převzala Michalka Kuchtová (13) ze ZŠ F. L. Čelakovského. Na vysvědčení nikdy jinou známku než jedničku od první třídy neměla. Poctivě se učí a ještě jí zbývá čas i na záliby. Výborně totiž kreslí, chodí do výtvarného a tanečního kroužku a paličkuje. „Mám z toho velkou radost. Někdy mě učení baví víc, někdy míň. Chtěla bych pracovat s dětmi, až budu velká,“ řekla školačka.
Michalku Kuchtovou přišel podpořit malý bratr a tatínek.

Skokanka roku
Na stipendium dosáhla i Dominika Demeterová (15) ze ZŠ Jezárky. Dost ji to překvapilo, protože měla v pololetí dvě čtyřky. „Ještě nevím, u kolika předmětů budu mít lepší známky. To se dovím, až budu mít vysvědčení v ruce. Snažím se učit sama, někdy s taťkou. Peníze si budu spořit,“ řekla dívka, která ráda čte a tančí.
Dominika zabrala a vysloužila si ocenění skokanka roku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.