10 rad na cestu se zvířetem! I pes musí mít svůj pas! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

10 rad na cestu se zvířetem! I pes musí mít svůj pas!

Chorvatsko vyžaduje mikročip!
Chorvatsko vyžaduje mikročip! (Profimedia.cz, ara)

Nechcete se od svých čtyřnohých kamarádů rozloučit ani během zahraniční dovolené? Vezměte je s sebou! Aha! vám poradí, jak letní radovánky s čtyřnohými společníky snadno a bez problémů zvládnout.

1. Pořiďte jim pas
Míříte do zahraničí? Tak pozor! Se psem, kočkou nebo fretkou je možné v rámci Evropské unie cestovat pouze s tzv. pasem zvířete. Jedná se o průkaz s identifikačním číslem, který umožňuje prokázání totožnosti a kontrolu zdravotního stavu konkrétního zvířete. Vystaví ho veterinární lékař.

2. Připravte očkovací průkaz
Nezapomeňte přibalit očkovací průkaz vašeho domácího mazlíčka. Zkontrolujte, že všechna očkování jsou platná. Nezbytné je hlavně očkování proti vzteklině.


3. Maximálně pět kousků
Některé země mají ohledně zvířat speciální požadavky. Informujte se o nich předem, například na stránkách Státní veterinární správy nebo na zastupitelském úřadu. Omezený je i počet zvířat, maximálně vás jich může doprovázet pět.

4. Zařiďte mikročip
Pes i kočka musí být v zahraničí opatřeni mikročipem. Pokud má vaše zvířátko označení jen vytetováno, je uznáváno pouze v případě, že je jasně čitelné a bylo prokazatelně provedeno před 3. červencem 2011. Některé státy (např. Chorvatsko) ale jiné značení než mikročip neuznávají.
5. Sjednejte cestovní pojištění
Veterinární léčba se v zahraničí může nepříjemně prodražit. „V rámci svého cestovního pojištění můžete sjednat připojištění nákladů veterinární léčby pro psy a kočky, kteří cestují s vámi. Pojistit je možné psy ve stáří od 6 měsíců do 8 let a kočky staré 6 měsíců až 10 let,“ vysvětluje Jan Vlček ze Slavia pojišťovny.

6. Braňte se parazitům
I na dovolené mohou zvíře ohrožovat klíšťata, komáři a další paraziti. Spolehlivou ochranu proti komárům je speciální spot-on pro psy, který ochrání i před klíšťaty, blechami, všenkami a bodavými mouchami. Důležitá je i ochrana před vnitřními parazity (tasemnice, škrkavky...). Odčervovací tablety se dají koupit v lékárně bez předpisu.


7. Zvažte pojištění odpovědnosti
K cestovnímu pojištění je možné sjednat také připojištění odpovědnosti pro případ, že pes na cestách něco zničí, způsobí nehodu nebo někoho pokouše. Promyslete, jestli se vám nevyplatí.

8. Nezapomeňte na vodu
Pitný režim je základ! Nikdy s sebou nezapomeňte vzít láhev s vodou a ideálně i misku pro vašeho domácího mazlíčka.
9. Sbalte hračky
Přibalte vašemu zvířeti některou z jeho hraček nebo třeba pelíšek. Hodit se budou i oblíbené granulky a případně i léky, které pravidelně bere.

10. Promyslete dobře trasu
Snažte se vyhnout cestování autem za poledního žáru. Váš pes i kočka ocení jízdu za svěžího rána nebo příjemného večera a noci. Nezapomeňte ani na pravidelné kratší zastávky, ať se vy i vaše zvíře můžete protáhnout.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.