V létě pozor na oči! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

V létě pozor na oči!

Ilustrační foto!
Ilustrační foto! (italiedoskrine.cz)

V létě dostávají oči zabrat. Ohrožuje je slunce, vítr, sinice i lidská moč ve vodě, častější jsou záněty a vzrůstá i počet úrazů očí. Víte, jak zrak chránit?

Ostré slunce škodí
Jedním z největších strašáků pro lidský zrak je nadměrné sluneční záření. Může způsobit šedý zákal a ve výjimečných případech i poškození sítnice. Sluneční záření také může být příčinou vzniku rakoviny kůže očních víček a spojivky. „Většina Čechů při nákupu slunečních brýlí upřednostňuje cenu před kvalitou a riskuje tím poškození zraku. Tmavé brýle bez UV filtru ale mohou být pro oči škodlivější než brýle žádné. Pod tmavými skly totiž dochází k rozšíření zornic, a do očí tak – nejsou-li chráněny kvalitním UV filtrem – proniká více slunečních paprsků, které mohou vést k poškození zraku. Jde i o správný tvar brýlí,“ vysvětuje Pavel Stodůlka, přednosta oční kliniky Gemini.


Pozor na kontaktní čočky
Ti, kdo nosí kontaktní čočky, měli by v létě volit čočky s UV filtrem a při koupání čočky jednorázové. Doporučuje se také používat plavecké brýle, jinak se ve vodě může pod kontaktní čočku dostat virová či bakteriální infekce. Po koupání je nejlépe kontaktní čočky vyhodit.

U grilu pozor
Rozžhavený popílek může spadnout do oka a popálit ho. Popel kromě kůže na očním víčku může popálit spojivku či rohovku. Právě popálení rohovky patří k tomu nejhoršímu, co se očím může stát. Může totiž způsobit i trvalé oční vady, v krajním případě slepotu,“ říká Michaela Netuková, lékařka oční kliniky Gemini.


Riziko koupání? Moč ve vodě!
Téměř 90 procent stojatých vod v Česku je zamořeno sinicemi. Podle průzkumu se až 70 procent Čechů vymočí do vody, ve které se koupe. Koupání ve vodě zamořené sinicemi může člověku způsobit zánět spojivek nebo rohovky, léčba takových zánětů bývá komplikovaná a může způsobit trvalé poškození zraku. Proto je dobré po koupání oči propláchnout vodovodní vodou nebo použít umělé slzy, které oko propláchnou, zbaví ho případných nečistot a zároveň zklidní. Nejčastější úrazy na dovolené
* poranění ostrým předmětem
* úder míčem do oka
* pády na ostré předměty
* poleptání oka

Důležité je při vážném poranění dodržovat zásady první pomoci. Například při zasažení chemickou látkou je nutné oko co nejrychleji vypláchnout a co nejdříve vyhledat odborného lékaře. Zapíchnuté předměty by lidé neměli z očí raději sami vytahovat. S návštěvou lékaře se nevyplácí dlouho otálet ani při zdánlivě lehčích úrazech. Čím dřív se totiž s léčbou začne, tím víc se riziko trvalého poškození zraku snižuje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.