Fenka Dita nahrazuje ochrnutému Petrovi ruce! Podle lékaře ale do ordinace nesmí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Fenka Dita nahrazuje ochrnutému Petrovi ruce! Podle lékaře ale do ordinace nesmí!

Dita umí Petrovi sundat i brýle.
Dita umí Petrovi sundat i brýle. (Foto Aha! – David Malík)

Je na vozíku, má částečně ochrnuté i ruce. Petru Bystroňovi (29) je nahrazuje speciálně vycvičená fenka Dita. Obvykle spolu mohou »jít« kamkoliv, ale u lékaře z pražského Hloubětína narazili...

Petr byl ve výborné kondici, jezdil závodně na koni. Nemohl tušit, že mu uvnitř hlavy v mozku tiká časovaná bomba v podobě vrozené vady cév. Když mu bylo sedmnáct, cévy náhle praskly a došlo ke krvácení do mozku. „Projevilo se to ostrou bolestí hlavy. Moji rodiče si nejdřív mysleli, že mám jen záchvat migrény,“ vzpomíná Petr. Bohužel jeho stav byl podstatně vážnější. A mělo být hůř.

„Ztratil jsem periferní vidění. Když se to lékaři snažili při operaci opravit, něco se pokazilo a ochrnul jsem,“ popisuje Petr hrůzné chvíle. Nejprve to vypadalo, že bude moci hýbat jen očima, nakonec alespoň částečně rozpohyboval horní část těla. Může ovládat ruce, nikoliv však prsty. I díky asistenční fence Ditě, kterou vycvičila organizace Helppes, může být Petr samostatný. „Dita mi otevírá dveře, podává předměty, sundá mi i brýle. Dokonce spolu chodíme nakupovat. Zboží z vyšších reálů shodím na zem a ona mi ho podá do klína,“ popisuje vozíčkář. Byl pevně přesvědčený, že s ním Dita smí všude. Urolog v pražském Hloubětíně mu ale nedovolil vstoupit s asistenční fenkou do ordinace.

„Vysvětloval jsem mu, že pes je kompenzační pomůcka, jako třeba můj vozík. Ale přesto nás s Ditou odmítl,“ říká Petr. I když se Česká lékařská komora postavila na stranu urologa, Petr se domnívá, že se mýlí. „Řeším tu situaci s ombudsmankou,“ nevzdává se Petr.

Vozíčkář Petr se domnívá, že do ordinace by měl mít přístup i asistenční pes.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.