Nejlepší výlety za poklady! Hromady zlata a drahokamů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nejlepší výlety za poklady! Hromady zlata a drahokamů!

Zřícenina Temštejn
Zřícenina Temštejn (Foto Aha! – D. Malík, J. Pecharova, ara)

Magická svatojánská noc, kdy se otevírají skály a z hlubin země »vyplouvají« na povrch poklady, je sice už pryč, ale k hledání hrnců či truhel se zlatem a drahým kamením se vlastně dobře hodí jakýkoliv den. Proč ne třeba hned zítřek? Kam ale pro nějaký alespoň malý pokládek vyrazit? Tajemných míst je po republice celá řada. Dejte si však bacha, mnohde straší.

Templářské zlato

Nádherný vodní zámek v jihočeské Blatné měl podle pověstí patřit rytířskému řádu templářů. Když toto bratrstvo upadlo na počátku 14. století v nemilost u francouzského krále Filipa IV. Sličného, hledalo, kde ukrýt řádové bratry a také léty nabyté jmění. Jedním z míst, kde uschovali své bohatství, měl být i někdejší hrad v Blatné. Říká se sice, že někdy v 18. století objevil tajnou skrýš zdejší písař a uprchl s nímw. Ovšem poklad měl být obrovský, což jeden muž nemohl odnést. Nezbylo tam ještě něco?

Zlato a sudy vína

Několik kilometrů severozápadně od Jičína leží kopec Brada. Před dávnými časy na něm stával hrad, první zmínky o něm pocházejí z poloviny 13. století. O 300 let později už byl zchátralý a bez majitele. Vesničané si rozebrali kameny na své domy. Podle jedné legendy tam hledal poslední majitel Mikuláš Trčka z Lípy pohanský poklad. Jiná pověst praví, že jezuité množství sudů s vínem ukryli do sklepa, který zazdili. Jenže nikdo netuší, kde vchod je. Každopádně tam mají truhly s cennostmi i sudy s lahodným mokem čekat na svého »zachránce«.

Poklad pánů z Landštejna

V drsném kraji neprostupných lesů založili počátkem 14. století hrad, jenž byl pýchou mocných Ronovců. A právě v podzemí Lipnice je ukryt poklad pánů z Landštejna. Lze jej najít pod třetím k řížem. Dva ze tří křížů jsou vytesány v hradní bráně. Někde na hradě je pak i ten poslední. Kdo pod ním bude kopat, najde tajnou místnost s pohádkovým bohatstvím. Pozor, cennosti hlídá kostlivec s diamantovýma očima, jehož je potřeba přechytračit.

Bájné zlato na Templštejnu

Zřícenina hradu Templštejn nedaleko Moravského Krumlova stojí v hustých lesích na břehu řeky Jihlavy. I tohle je jedno z míst, kde mohli templáři ukrýt část svého bohatství. Ještě než hrad připadl významnému šlechtickému rodu pánů z Lipé, patřil řádu a v místě byla komenda. A možná po nich zůstala i nějaká ta truhla s hřivnami zlata či stříbra.

Napoleonovo zlato

Nedaleko Libochovic v Českém středohoří stojí zhruba 700 let starý hrad Hazmburk . Hrad měl odolávat všem snahám doby vatelů a nikdy nebyl pokořen. Ovšem už od konce 16. století je pustý. V tajných chodbách, jimiž je kopec protkaný, hlídají tři vzteklí mužíci sudy s vínem. Ovšem mnohem pravděpodobnější je zkazka o tom, že si na Hazmburku udělala pauzičku část Napoleonova vojska prchajícího z Ruska a schovala si tam něco z nakradeného zlata. Kde hledat? Tam, kam k večeru padá stín Černé věže, stávala hruška. Její stín dopadal kolem šesté hodiny odpolední na místo, kde je poklad zakopán. Anebo je v místě, odkud je prý vidět zároveň hrad i střecha zdejší hájovny.

Lup odbojného rytíře

Na Královéhradecku se nad řekou Orlicí tyčí trosky kdysi majestátného hradu rodu Drslaviců, Potštejna. Když rytíř Mikuláš vypověděl poslušnost Janu Lucemburskému, začal drancovat okolí, mstil se za smrt svého otce a shromažďovat lup. Markrabě Karel hrad dobyl a Mikuláš nalezl smrt v rozvalinách věže. Jenže stačil ukrýt poklad v bludi šti podzemních chodeb. A někde tam stále je, stačí najít tajuplné dveře podle značek. Sama pověst byla pr ý předlohou Jiráskova díla Poklad.

Tajemství rodu Smiřických

Ve Východočeském kraji leží město Náchod. Zdejší nádherný zámek patřil rodu Smiřických. Ti během třicetileté války opustili naše území, ovšem kromě svého sídla tu měli zanechat ještě spoustu cenností. V roce 1650 se tam našel dokument, podle něhož se měl v zámecké věži hledat poklad. Tedy bohatství šlechticů, které si neodnesli do nového domova. Dosud ho nikdo nenašel...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.