Lék na Parkinsona? Vědci: Jsme blízko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Lék na Parkinsona? Vědci: Jsme blízko!

Zásadní obrat ve výzkumu zákeřné choroby! (Ilustrační foto)
Zásadní obrat ve výzkumu zákeřné choroby! (Ilustrační foto) (scom)

Vědci učinili zásadní průlom ve výzkumu, a tím pádem i léčbě Parkinsonovy nemoci. Zjistili totiž, co zákeřnou chorobu způsobuje, což jim otevírá nové možnosti, jak s ní »zatočit«!

Dlouhá léta se mělo za to, že příčina vzniku nemoci, kterou trpěl i nedávno zesnulý šampion všech bocerských šampionů Muhammad Ali (†74), tkví ve špatně fungujících mitochondriích (organely v buňkách zodpovědné za jejich správnou funkci), což má za následek jejich odumírání. Teď se ukázalo, že to není úplná pravda.


Vyléčili octomilky

Vědci z univerzity v Leicesteru totiž zjistili, že k procesu odumírání buněk přispívá zejména tzv. stres endoplazmatického retikula (ER = část vnější vrstvy buňky). Laicky řečeno: Je-li tento buněčný plášť z nějakého důvodu narušen, začnou buňky v mozku odumírat a propukne parkinson. „Jakmile jsme zjistili, že podstata není v selhání mitochondrií, ale v narušení ER, stačilo do buňky vpravit látku, která tento proces zablokuje,“ vysvětluje profesor Miguel Martins, jehož tým expertů už vyzkoušel léčbu na octomilkách, které jsou k tomu z hlediska nervové stavby vhodné. „Neurodegenerativní proces se u nich zastavil. Zatím je předčasné dělat závěry, ale věřím, že časem bude léčba úspěšná i na lidech.“

Průlom hlásí i Mexičanka

Lék na Parkinsonovu nemoc vyvíjí i mexická výzkumnice Gabriela Caraveo Piso. Její závěr zase zní, že že velkou roli v odumírání mozkových buněk hraje vápník coby nitrobuněčný přenašeč a pokusy na myších jej dokázala odbourat podáním imunosupresiv (látek, které potlačují funkci imunitního systému).

VŠ vzdělání = hrozba nádoru

Máte jen základní, potažmo střední školu? Dobře pro vás! Podle nového výzkumu britských a švédských vědců, kteří hledali spojitost mezi vyšším vzděláním a nádory na mozku, mají lidé s vysokoškolským vzděláním o celou pětinu (!) vyšší pravděpodobnost, že se u nich rozvine mozkový nádor!



Přečtěte si
Shelby16
26. 6. 2016 • 01:42

VŚ není až tak nutná, pokud chce člověk v životě něco dokázat. Řada superúspěšných lidí a řada světových miliardářů vůbec VŠ neměli a přesto se stali legendami -. John Lennon, Bill Gates, Joanne Rowlingová aj.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.