Našli Čapkovu posmrtnou masku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Našli Čapkovu posmrtnou masku!

Posmrtná maska Karla Čapka sejmutá hodinu po spisovatelově smrti.
Posmrtná maska Karla Čapka sejmutá hodinu po spisovatelově smrti. (Foto: ČTK)

Unikátní předměty, o kterých si historici mysleli, že jsou ztracené, objevili odborníci v Čapkově vile v Praze 10. Při inventuře narazili například na posmrtnou masku spisovatele Karla Čapka (†48).

„Masku ze sádry sejmul Čapkův přítel asi hodinu po spisovatelově smrti,“ uvedla Šárka Doležalová z úřadu městské části. Při zkoumání vily odborníci našli také vějíř, který měla Čapkova manželka Olga Scheinpflugová na jeho pohřbu, další vějíře či kufřík s líčidly této slavné herečky.

Zajímavostí je také kalamář, který dostal Karel od rodičů k pátým narozeninám. Praha 10 začne brzy z vily stěhovat exponáty do depozitáře Národního muzea. V domě na Vinohradech proběhne rekonstrukce, která ho má změnit na muzeum. Otevření je plánováno na rok 2018. Vila za 44 milionů
Bratři Čapkové si vilu na Vinohradech nechali postavit ve dvacátých letech. Dvojdům navrhl architekt Ladislav Machoň. Po válce zdědili objekt pozůstalí rodinní příslušníci, polovinu po Karlu Čapkovi koupila v roce 2013 Praha 10 za bezmála 44 milionů korun.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.