Dnes slaví svůj svátek barva (nejen) pro holky: Nasaďte si růžové brýle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Dnes slaví svůj svátek barva (nejen) pro holky: Nasaďte si růžové brýle!

Zabaleťte si. Co: Chcete být roztomilá? Šaty Blossom Balet oslní v každé společnosti.  Kde: Atom Rat . Za kolik: 990 Kč.
Zabaleťte si. Co: Chcete být roztomilá? Šaty Blossom Balet oslní v každé společnosti. Kde: Atom Rat . Za kolik: 990 Kč. (Foto ara)

O růžové má většina z nás jasno. Je to barva, která patří k malým holčičkám, panence Barbie, kýči a velký respekt nebudí. Možná ale budete překvapeni, když se na růžový svět podíváte netradičně.

Modrá byla pro holky

Dnes je »pink« jasně holčičí barvou, ale ještě na začátku minulého století by to nikoho ani nenapadlo. V americké publikaci pro novopečené maminky z roku 1918 se dokonce píše: Obecným pravidlem je růžová pro chlapce, modrá pro dívky. Důvodem je to, že jelikož je růžová výraznější a silnější barvou, je vhodnější pro chlapce; zatímco modrá, která je delikátnější a půvabnější, je pěknější pro dívky. Teprve ve 40. letech se růžová začala prosazovat jako barva dívčí.


Díky ní ubylo recidivistů

Věznici Mason County Jail v Texasu nechal místní šerif vymalovat na růžovo. Zavedl také růžové stejnokroje pro vězně a recidivistů v oblasti prý výrazně ubylo. „Nechtějí to nosit. Mají na výběr, jestli budou pracovat venku nebo sedět za mřížemi. Většina vězňů nechce být v růžovém oblečení viděna a sedí skryta za katrem,“ tvrdí šerif Low. Zlepšení může mít minimálně dva důvody. Buď se vězni děsí toho, že budou vypadat jako holčičky, druhým důvodem ale může být, že na ně prostě růžová působí pozitivním dojmem. Tato barva totiž uklidňuje, zvyšuje citlivost, a podporuje laskavé chování.  


Možná jste nevěděli...

* Město Jaipur v Indii je známé jako »růžové město«. Má totiž růžové hradby.
* Číňané růžovou neznali, dokud se nesetkali se západní kulturou.
* Lidé předpokládají, že cukroví bude mít lepší chuť, pokud je v růžové
* Pobyt v růžově vymalované místnosti upravuje krevní tlak a tepovou frekvenci.  
* Květiny, posílané darem, mají nejčastěji růžovou barvu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.