Rostlina, která zabíjí cukry
Onemocnění cukrovkou provází lidstvo od nepaměti. Již v nejstarších kulturách pátrali léčitelé po bylinkách, které by toto onemocnění dokázaly léčit. Nejúspěšnější byli Indové, když objevili stepní rostlinu Gymnema silvestre. Výluhy z této rostliny nebo žvýkání jejích listů významně tlumily příznaky onemocnění diabetem.
Rostlina s botanickým názvem Gymnema silvestre roste v zemích střední Asie. Užívání této rostliny k léčbě cukrovky je doloženo v indické a perské literatuře od 6. století našeho letopočtu, je ale evidentně staršího data. K léčbě se historicky užíval jak výluh z listů, tak jejich žvýkání.
ZPĚT K PŘÍRODĚ
Když se před koncem minulého století začalo onemocnění šířit alarmujícím tempem napříč vyspělými zeměmi světa, obrátila se pozornost vědců znovu k přírodním zdrojům léčby. Z rostliny známé pod botanickým názvem Gymnema silvestre izolovali účinné látky, kterým dali název kyseliny gymnemové. Ty podporují úlohu inzulinu produkovaného slinivkou břišní i transport glukózy do cílových buněk.
RYCHLÝ ÚČINEK
Dnes je známa celá řada látek, které tím či oním mechanismem přispívají k udržení optimální hladiny glukózy v krvi, čímž brání rozvoji diabetu, především diabetu 2. typu. Rostlina Gymnema silvestre a výtažky z ní, pro které se užívá rovněž název gurmar (z hidnštiny – „zabíjí cukr“), mezi nimi ale vynikají řadou předností. Je to především nízké dávkování, finanční dostupnost, zdravotní bezpečnost a velmi rychlý účinek. Dobře se také snáší se všemi antidiabetickými léčivy a může s vědomím lékaře napomoci ke snížení jejich dávkování. Ideálním uživatelem je člověk, jehož hladina glukózy v krvi začíná překračovat 6,3 mmol/l, nebo diabetik 2. typu bez komplikací.
OMEZÍ CHUŤ NA SLADKÉ
- Jedinečnou vlastností gymnemových kyselin je schopnost znecitlivět chuťové buňky, které reagují na sladké potraviny. Jejich konzumaci lze tak bez přemáhání omezit a tím i podpořit úbytek na váze.
- Standardizovaný výtažek gymnemových kyselin byl zařazen do lékopisů a jako takový je dnes dodáván na trh v podobě doplňků stravy a v mimoevropských zemích i v podobě léků.