Unikátní koncert filharmoniků v jaderné elektrárně Temelín: Mozart z chladicí věže! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Unikátní koncert filharmoniků v jaderné elektrárně Temelín: Mozart z chladicí věže!

155 metrů vysoká chladicí věž nabídla zajímavou akustiku.
155 metrů vysoká chladicí věž nabídla zajímavou akustiku. (Foto: JETE)

To by se Mozart divil! Místo vodní páry se z chladicí věže Temelínu linuly tóny jeho skladby. V útrobách jaderné elektrárny zahráli filharmonici. Poprvé v Evropě!

Smyčcové kvarteto Jihočeské filharmonie hrálo skladby světových mistrů pro pouhých třicet diváků. „Více lidí tam nemohlo být kvůli dodržení přísných bezpečnostních opatření a pravidel požární ochrany. Diváci se uvnitř věže mohli pohybovat jen po lávkách. O akci jsme uvažovali dva roky. Samozřejmě se takové akce diskutují až na mezinárodní úrovni jaderných dozorů,“ přiznal mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Mezi diváky byla i první dáma jaderné energetiky v Česku Dana Drábová, která si akci pochvalovala. „Koncert je důkazem toho, že mimořádná událost na jaderné elektrárně nemusí být vždy nepříjemná, ale může být i povznášející,“ poznamenala. Filharmonici hráli ve výšce 15 metrů na ploše, která odpovídá velikosti budějovického náměstí. I když šlo o výjimečnou událost, není vyloučeno, že se bude někdy opakovat.


Ozvěna po dvou vteřinách

V netradiční koncertní síni se museli dva houslisté, jedna violoncellistka a violoncellista popasovat s vlhkostí a ozvěnou. „Kvůli vlhku nám povolovaly žíně a ladění trochu sjíždělo. Museli jsme zvládnout i ozvěnu, která nám všechno, co jsme zahráli, vracela po dvou vteřinách zpátky. I tak to byl nepopsatelný zážitek,“ řekl koncertní mistr a první houslista Jihočeské filharmonie Martin Týml. Akustika ale byla podle diváků skvělá. Potlesk zněl trojnásobně silněji.

Největší v Česku

Chladicí věže jaderné elektrárny Temelín jsou největší v ČR. Měří 155 metrů a každá obsahuje přes milion metrů kubických vzduchu. Průměr na patě věže je 130 metrů, v koruně 82 metrů. Tloušťka stěny se pohybuje od 18 do 90 centimetrů. Plocha pláště odpovídá osmi českobudějovickým náměstím, měří tedy více než 80 tisíc metrů čtverečních.


Díky odstávce

Koncert v útrobách chladicí věže elektrárny se mohl uskutečnit jen díky odstávce 2. bloku jaderné elektrárny a revizi chladící věže č. 3, která se nyní koná po 8 letech.

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.