První dítě z transplantované dělohy roste jako z vody! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

První dítě z transplantované dělohy roste jako z vody!

Konečně kompletní rodina po příjezdu z porodnice.
Konečně kompletní rodina po příjezdu z porodnice.  (Foto: ara)

První dítě, které bylo odnošeno v darované děloze, se má čile k světu! Švédský klučina Vincent (20 měsíců) je samý smích a jeho matka Malin Stenberg (38) je hrdá, že slouží jako naděje pro všechny ženy, které se narodily bez dělohy nebo o ní přišly kvůli rakovině.

Švédka patří mezi tu první skupinu, kvůli genetickému onemocnění se narodila bez dělohy. Ovšem před třemi roky ji získala od rodinné přítelkyně Ewy Rosen (61). Naštěstí měla zdravé vaječníky. Lékaři jí odebrali vajíčka a uměle je oplodnili. Doktoři z univerzity v Göteborgu pak rok po transplantaci umístili do dělohy embryo. Vše se podařilo na první pokus!

Předčasný porod
Lékaři sledovali vývoj plodu i zdravotní stav matky pečlivě v průběhu celého těhotenství. To se zkomplikovalo v 31. týdnu, kdy budoucí maminku museli hospitalizovat  a kvůli obavám o zdraví plodu se nakonec rozhodli pro porod urgentním císařským řezem. Chlapeček se narodil sice o dvě měsíce dříve, ale zcela zdravý. „Když jsme si ho mohla poprvé pochovat, byl to neuvěřitelný pocit. Teprve teď jsme úplná rodina,“ uvedla Malin, která se může opřít o podporu svého manžela Claese (40). A z dárkyně Ewy je dnes kmotra. „Chtěla bych všem ženám, které nemohou otěhotnět, vzkázat, ať se nevzdávají. Mohou miminko adoptovat nebo je porodit jako já po transplantaci. Ale věřte, mít dítě je zázrak,“ říká Švédka.  

Víte, že bez dělohy se rodí přibližně jedna ze 4500 dívek?

Malin s Vincentem spolu tráví každou možnou chvilku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.