Česko v záplavě barev: Nyní kvete většina polních rostlin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Česko v záplavě barev: Nyní kvete většina polních rostlin!

Louka rudých vlčích máků září do širého okolí. Neodolala jí ani krásná Zuzka z Karlových Varů.
Louka rudých vlčích máků září do širého okolí. Neodolala jí ani krásná Zuzka z Karlových Varů. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová, Jana Ulrichová)

Červená, růžová nebo modrá. České a moravské louky, pole a lány teď hrají všemi barvami. Rostliny, které na nich právě kvetou, nejsou krásné jen napohled, většina z nich i léčí.

Pole rudých vlčích máků u Hroznětína na Karlovarsku bije motoristy do očí, a podobně je to i na jiných místech republiky. V tomto ročním období u nás kvete většina polních rostlin. „Když jsem tu krásu viděla, musela jsem ihned zastavit a barbarsky si pár kvítků vlčích máků natrhat do vázy,“ říká krásná Zuzka (30) z Karlových Varů.

Víte, že...
...vlčí mák bývá označován jako panenka, červánčí nebo divoký mák? Pokud někomu kytici darujete, v květomluvě říkáte: Neprozraďme naši lásku.
Je to plevel, ale zdravý
Zemědělci z barevných rostlin, které dělají neplechu mezi obilím, moc velkou radost nemají. Berou je jako plevel. Některé přitom mají léčivé účinky. Vlčí mák pomáhá při kašli a dýchacích potížích, jetel má dezinfekční účinky, chrpa napomáhá lepšímu trávení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.