Člena SWAT zasáhl střelec z Orlanda: Žije jen díky helmě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Člena SWAT zasáhl střelec z Orlanda: Žije jen díky helmě!

Napolitana zasáhl do hlavy...
Napolitana zasáhl do hlavy... (Foto: ČTK, Reuters, ara)

Hrdinové! Tak americká média píší o policistech, kteří zasahovali v orlandském gay klubu Purse. Prvním z nich, který se běsnění Omara Mateena (†29), jenž tam postřílel 49 lidí, snažil zastavit, byl Adam Gruler.

Ten byl v té době mimo službu a v klubu si přivydělával jako ostraha. První výstřely uslyšel krátce po 02.00 místního času. S Mateenem, který u sebe měl poloautomatickou pistoli, pušku a náboje ráže .223, se setkal ve vstupní části. Vypukla přestřelka a Grulerovi došlo, že se mu s pistolí nevyrovná a tak zavolal posily.

„Mateen při vyjednávání tvrdil, že má u sebe výbušninu a hrozil jejím odpálením. Říkal taky, že další čtyři sebevražedné vesty navlékne i na rukojmí,“ vzpomíná jeden ze zasahujících policistů. Komando SWAT se odmítlo stáhnout a naopak na zeď toalet umístilo nálož a odpálilo ji. Takových otvorů vytvořili pět, aby se jimi návštěvníci podniku mohli dostat ven. Během přestřelky Mateen zasáhl do hlavy i člena SWAT Michaela Napolitana. Život mu ale zachránila kevlarová helma a on tak dál pokračoval v likvidaci střelce. Zásah skončil po třech hodinách a Mateen při něm zahynul.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.