Minimální mzda je 9900 korun: Méně brát nesmíte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Minimální mzda je 9900 korun: Méně brát nesmíte!

Nejmenší možný výdělek určuje zákon.
Nejmenší možný výdělek určuje zákon. (Foto: Shutterstock)

Minimální mzda v Česku rozhodně nepatří k nejvyšším v Evropě. Přesto i o tuhle »almužnu« šéfové své podřízení rádi oškubou. Aha! nabízí nejdůležitější informace o minimální mzdě.

Méně brát nesmíte
Minimální mzda je nejnižší možná odměna za odvedenou práci. Znamená to, že šéf vám nesmí dát méně.

Částku určuje zákon
Výši minimální mzdy určuje zákon. Pro lidi, kteří pracují 40 hodin týdně, je nejnižší přípustná částka 9900 korun měsíčně, nebo 58,70 Kč za hodinu.


Odměny to jistí
Máte 9900 korun, ale i s prémiemi a odměnami? Podle zákona je to v pořádku, protože ty se do minimální mzdy započítávají.

Přesčasy jdou »mimo«
Na rozdíl od prémií se ale do minimální mzdy nezahrnují peníze za přesčasy, příplatky za noční práci nebo za práce ve svátek a o víkendu nebo za práci ve ztíženém pracovním prostředí.
Platí (skoro) pro každého
Na minimální mzdu má nárok každý, nezáleží na tom, jestli je v pracovním poměru nebo jen na brigádě. Výjimkou jsou zdravotně postižení.

Rada právníka: Řekněte si o doplatek
Berete méně, než je zákonem stanovené minimum? Šéf vám musí rozdíl doplatit!
„Když vám zaměstnavatel nedoplácí nebo i po vašem upozornění odmítá doplácet mzdu do její zákonem stanovené výše, dopouští se tím porušení zákonných povinností a hrozí mu sankce od inspekce práce, která může být uložena až do výše 2 miliony korun,“ vysvětluje právník Petr Novák ze společnosti Vaše nároky.cz.
*Pokud vám šéf nepřidá ani po vašem upozornění, můžete okamžitě ukončit pracovní poměr. Pak máte nárok nejen na nevyplacený nedoplatek, ale i na peníze za výpovědní dobu. *Státní úřad inspekce práce firmě může uložit pokutu, peníze vám ale nevymůže. Poradit si budete muset sami, nejlépe za pomoci právníka. Ten se s lakomou firmou může domluvit mimosoudně, nebo se obrátit na soud.
*Na možný spor myslete už předem a schovávejte si doklady, které dokazují, že jste nedostávali výplatu ve výši minimální mzdy. „Ideálně tedy výplatní pásky, popřípadě výpisy z účtu, pokud by hodnoty na výplatních páskách nedopovídaly realitě. Dále pracovní smlouvu a případnou výpověď  či jiné ukončení pracovního poměru, pokud váš pracovní poměr se zaměstnavatelem již skončil,“ radí právník.
Jsme na chvostu Unie
I když se minimální mzda v Česku průběžně zvyšuje, stále jsme na chvostu Evropy. „Horší minimální platy mají už jen Litva, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko,“ řekla Olga Hyklová, ředitelka společnosti AC JOBS. Stupně vítězů obsadilo Lucembursko, Irsko a Nizozemsko.
Kdo bere nejvíc?




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.