Muž pohřbíval psa a...našel hrob z doby kamenné! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Muž pohřbíval psa a...našel hrob z doby kamenné!

Skrčená kostra ženy je stará přibližně 4000 let.
Skrčená kostra ženy je stará přibližně 4000 let. (Foto archiv Ústavu archeologické památkové péče)

Cenný nález! Milan Juránek z Budkovic na Brněnsku našel na zahradě zachovalý hrob ženy z doby kamenné. Ta byla na místě pohřbena před 4000 lety.

Milan Juránek chtěl na zahradě pohřbít svého psa. Poté, co se prokopal čtyřicet centimetrů hluboko, čekalo ho veliké překvapení. „Nejprve jsem našel dvě keramické nádobky a potom kost. Pak jsem kontaktoval archeology, kteří hrob odkryli celý,“ popsal nálezce deníku Právo.

Kostra ženy v hrobě ležela skrčená na levém boku a kolem ní byly rozmístěné nádoby. Jednu měla u hlavy, dvě další u nohou.
Archeology nejvíc zaujaly ozdoby, se kterými byla žena pohřbena. Šlo o kostěné tyčinky s vruby i knoflík a úlomky jantaru. Právě ty nasvědčují tomu, že žena měla v komunitě významné postavení.

„S něčím podobným se setkáváme ojediněle,“ vysvětlil Ivan Čižmář z archeologického památkového ústavu. Podle něj je neobvyklé, že má knoflík čtyři dírky místo dvou a byl přichycen materiálem připomínajícím niť. Mohlo se prý jednat o kořínky.

Budou hledat dál

Archelogové v oblasti budou pátrat po dalších nálezech. Podle vědců je totiž oblast Budkovic archeologicky velice zajímavá. To potvrdil i pan Juránek. „Bydlím v domě po dědečkovi. Někde u sousedů se prý už za druhé světové války při výkopových pracích našla nějaká drobnost, která skončila v muzeu,“ řekl.

Nádoby byly rozmístěny u hlavy a nohou pohřbené.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.