Kde za tisícovku pořídíte nejvíc? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kde za tisícovku pořídíte nejvíc?

Chorvatsko už pro Čechy není nejoblíbenější destinací. Předstihlo ho Slovensko.
Chorvatsko už pro Čechy není nejoblíbenější destinací. Předstihlo ho Slovensko. (Foto Blesk - Pavel Machan, David Malík / Blesk)

Chcete si v létě vyrazit do zahraničí, a utratit přitom co nejméně peněz? Pak si vyberte zemi, kde má česká koruna nejvyšší cenu. Aha! vám prozradí, kde je pro Čechy finančně nejpříznivěji.

Levně, ale s rizikem

Chcete hlavně ušetřit a bezpečí je až na druhém místě? Tak byste měli vědět, že oproti loňsku výrazně zlevní dovolená v Egyptě, Turecku a Tunisku. Sleva je ale zaplacená strachem a nejistotou, protože všechny tyto země se v poslední době potýkají s nárůstem bezpečnostních rizik. Turisté tak o ně projevují daleko menší zájem. Odborníci na cestovní ruch ale předpovídají, že jejich doba ještě přijde. „V last minute sezoně by se poptávka měla díky příznivé ceně zvýšit," předpovídá Bezděk.

Nejvíc frčí Slovensko

Češi stále více cestují. Mění se ale jejich prázdninoví favorité. Na prvním místě žebříčku obliby už není Chorvatsko, ale vyšvihlo se na něj Slovensko. Bronzová medaile patří Itálii.

Dovolená jen na týden

Kromě změn v oblibě dovolenkových destinací se ale mění i délka dovolené. Zkracuje se. „Letos o dalšího půl dne na celkového 7,7 dne. Souvisí to s dramatickým růstem cest na Slovensko, kam obvykle jezdíme na kratší dobu než do tradičních přímořských destinací, obvykle jen na týden,“ vysvětluje Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

Poptávka je po bezpečí

Teroristické útoky a přesuny uprchlíků do Evropy zvýšily touhu po bezpečné dovolené. Češi, kteří zůstávají v Evropě, ale netouží jen po moři. Kromě Slovenska vzrostl zájem o Německo, Francii a Maďarsko. Touha po exotice ale žene Čechy i na opačnou polokouli. „Výrazně stoupá zíájem o exotičtější destinace, jako jsou Spojené arabské emiráty, Kuba nebo Dominikánská republika," říká Jan Bězděk z cestovní kanceláře Fisher Group.

Nejlevnější je Bulharsko

Pokud chcete z každé své utracené tisícovky vyždímat maximum, je pro vás nejvýhodnější slunné Bulharsko. Podle analýzy UniCredit Bank zůstává z jedenácti evropských zemí, které Češi navštěvují při svých delších cestách nejčastěji, dlouhodobě nejlevnější. Za českou tisícovku tam nakoupíme zboží, které by doma stálo 1383 korun.

Nejlevnější je pro Čechy Bulharsko.

Kde má »Palacký« jakou hodnotu
• Cenově příznivé je i Maďarsko. Česká tisícovka tam má hodnotu 1150 korun.
• Tvrdší je česká měna letos i v Turecku. Díky oslabení turecké liry je tam o 6 % levněji.
• Zhruba stejně jako doma se za tisícovku rozšoupneme na Slovensku a v Chorvatsku.
• Poměrně drahé je ale pro nás i Řecko a Španělsko. Hodně ale zaplatíme i v Itálii.
• Nejdražší je pro nás Francie a Rakousko. Za nákup bychom doma zaplatili o 400 korun méně.
• V průměru má bankovka s Františkem Palackým v turistických destinacích hodnotu 868 korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.