Stál za pádem Nečasova kabinetu: Položí Šlachta už druhou vládu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Stál za pádem Nečasova kabinetu: Položí Šlachta už druhou vládu?

Spustí šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta předčasné volby?
Spustí šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta předčasné volby? (Foto Aha! – Petr Merta, Petr Novotný, Zbyněk Pecák, ara)

Málokdo si může napsat do životopisu, že odstřelil dvě vlády. Výjimkou může brzy být šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta (44). Mohl by si to pak napsat do žádosti o novou práci. Včera totiž kvůli reorganizaci policie rezignoval. Jenže posléze připustil, že by si to mohl rozmyslet. Není jediný, kdo vydírá a hrozí. A vláda se otřásá.

2013: Zásah na Úřadu vlády a konec Nečase

Akce protimafiánského útvaru vedla k demisi premiéra Petra Nečase (51, ODS) a předčasným volbám, v nichž následně zvítězila ČSSD. Při této akci byli zatčeni mimo jiné i šéfka Nečasova kabinetu a jeho současná manželka Jana Nagyová (51) a tři exposlanci ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa, kteří byli podezíráni z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby. Šlo o dosud největší a naprosto unikátní policejní akci tohoto druhu ve veřejné sféře a proti vysokým vládním institucím. V březnu roku 2014 pak Nečas zaútočil na Šlachtu, že v době zásahu byl těsně před odvoláním kvůli nezvládnutému boji s černým alkoholem a následné metanolové aféře. Šlachta jeho tvrzení odmítl.


2016: Odchod Šlachty a rvačka v koalici

Šlachta odmítá reorganizaci policejních složek, která by sloučila dva elitní útvary – protikorupční a protimafiánský – pod jednoho nového ředitele do nové Národní centrály proti organizovanému zločinu. Stojí za ním žalobci, kteří dokonce prý vyhrožovali špičkám policie kriminalizací, pokud si změny nerozmyslí. Předvolávají si je nyní k výslechu, aby zjistili, zda za vším nebyla jen snaha odvolat Šlachtu! Policii nevěří do té míry, že si stahují spisy takzvaně živých kauz, jako je případ Nagyová či olomoucká korupční kauza VIDKUN. To vše pořádně zahýbalo vládní koalicí.

Celé to začal ve čtvrtek ministr spravedlnosti Robert Pelikán (36, ANO) výhrůžkou, že zvažuje demisi. Obří koaliční roztržka se pak rozjela po Šlachtově rezignaci. Babiš Chovance nařkl, že se snaží před krajskými volbami policii destabilizovat, a ten mu odpověděl narážkou na kauzu Čapí hnízdo a další. „Dost důvodů vlámat se do policie, že?“ uvedl.

Na Babiše zaútočil i premiér Bohuslav Sobotka (44, ČSSD), který jeho iniciativu označil za snahy o politizování a destabilizování práce policie. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (39, KDU-ČSL) naopak Šlachtu vyzval, aby si rezignaci ještě rozmyslel. Ten připustil, že by svoji výpověď mohl vzít zpět, pokud ke změnám v policii nedojde.

Místopředseda Sněmovny a Bělobrádkův stranický kolega a Jan Bartošek ale chce, aby se kvůli policejní reorganizaci sešla Bezpečnostní rada státu. Na to kontroval Babiš, ať si to rada klidně probere, ale bez zástupců ANO.

Zeman: Na pád to nevypadá

„Víte, že strana lidová například rovněž hrozí odchodem z koalice v případě, bude-li přijat zákon o zdanění církevních restitucí? Občas se stává, že ta či ona strana tímto odchodem hrozí, ale to ještě neznamená, že k němu dojde,“ odpověděl prezident Miloš Zeman (71) na dotaz, zda by kvůli tomu mohlo ANO opustit koalici a vyvolat předčasné volby. Podle něj nejsou termíny řádných voleb natolik vzdálené, aby to bylo nutné.



Přečtěte si
mirkazam
12. 6. 2016 • 11:27

Je snadné se domyslit,komu pan Šlachta leží v žaludku.....Těm aktérům,kterých se to týká se nechce do kriminálu,a proto využijí všechny svoje páky,aby se tomu vyhnuli.....Jména těch vykuků ať si každý dosadí sám !!

dzery
12. 6. 2016 • 08:13

Souhlas až na Bureše.

hejhej
11. 6. 2016 • 18:11

Šlachta šlápl zlodějům na kuří oka, musí být okamžitá reoorganizace,aby se zlodějny typu OKD, kobyly Nagyové zametly pod koberec.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.