Evropská cena pro vynálezce: Čecha porazil Francouz! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Evropská cena pro vynálezce: Čecha porazil Francouz!

Miroslav Sedláček považuje nominaci za úspěch.
Miroslav Sedláček považuje nominaci za úspěch. (Foto ČVUT)

Velkou naději na zisk Evropské ceny pro vynálezce 2016 měl včera v Lisabonu Miroslav Sedláček (65) za bezlopatkovou turbínu využívající energii z malých potůčků a mořských břehů. Nakonec si ji ale odnesl francouzský lékař za lék na Parkinsonovu chorobu.

Ceremoniálu se včera účastnilo 15 finalistů, o pět cen v pěti kategoriích soupeřili vždy tři evropští vědci. Konkurenty Miroslava Sedláčka byl tým Portugalců s papírovým tranzistorem a francouzský lékař Alim-Louis Bernabid s lékem na Parkinsonovu chorobu. Právě ten cenu získal. „Za nominaci jsem velmi šťastný, dosáhl jsem mimořádného úspěchu a cítím respekt ke svým kolegyním a kolegům, se kterými jsem se zde setkal,“ řekl Miroslav Sedláček.

Své celoživotní dílo vypiloval na stavební fakultě ČVUT v Praze. Do vodní turbíny ve tvaru trubky teče voda a vzniklé víry otáčejí rotorem, z něhož vycházející hřídel převádí energii do generátoru. „Při rozdílu hladin 60 centimetrů z toho může být 40 až 60 wattů okamžitého elektrického výkonu. Na Šumavě už takhle jeden chatař díky turbíně svítí a v zimě obydlí i temperuje,“ přiblížil badatel.
Revoluční turbína, která využívá energii malých toků.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.