Čech vystoupil na Everest! Potvrdil to soud! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Čech vystoupil na Everest! Potvrdil to soud!

Pavlovi nevěřili proto, že na sobě měl jen lehkou bundu.
Pavlovi nevěřili proto, že na sobě měl jen lehkou bundu. (Foto Aha! – Jiří Nováček, archiv Pavla Trčaly)

Před 11 lety, 30. května 2005, stanul Pavel Trčala (38) z Brna, tehdy jako nejmladší Čech vůbec, na vrcholu Mount Everestu. Ale ouvej! Po návratu domů nebyl za hrdinu. Nikdo mu nevěřil. Jeho výstup až nyní musel potvrdit soud.

Horolezci z Prahy, kteří na horu lezli ve stejném období, ho nařkli, že vrcholu nedosáhl. Argumentovali fotografií, na níž neměl péřovou bundu, ale jen lehkou, fleecovou. Mnozí ho nazývali baronem Prášilem, Járou Cimrmanem nebo rovnou podvodníkem.

„Na vrcholu jsem stál,“ řekl Aha! Pavel. „Výstup byl řádně registrován v databázi himálajských výstupů v Káthmándú,“ poukázal. V této databázi jsou výstupy horolezců oficiálně přezkoumávány a potvrzovány. Porovnávají a ověřují se vrcholové fotografie, časy, svědectví dalších horolezců. Důkazem je třeba fotodokumentace španělského horolezce Jesuse Calleja či Američana Scotta Waznyho, který Trčalu na vrcholu fotil.

Za svou pravdu nakonec bojoval u soudu. Rozsudku se dočkal až tento týden. Po 11 letech dokazování bylo potvrzeno, že Pavel Trčala dosáhl v roce 2005 vrcholu Mount Everestu. Část lidí ho má přesto dodnes za podvodníka. „Jak se říká, bláto drží. Když vás někdo pošpiní, je strašně těžké očistit se. Nemůžete jít ke každému osobně domů, ukázat mu důkazy a vysvětlit, že nejste podvodník,“ říká Pavel.

Co to lehké oblečení?

A patálie s fleecovou bundou? „Péřovku jsem měl starou po tatínkovi a byla mi velká. Fleecku jsem dostal novou od firmy z Vysočiny a byl jsem tehdy rád, že mi počasí dovolilo se v ní vyfotit,“ vysvětlil. Dnes ví, že to tehdy byla osudová chyba. Stála ho 11 let ústrků.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.