Bravo! Mistři světa dupou do pedálů pro děti s rakovinou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bravo! Mistři světa dupou do pedálů pro děti s rakovinou!

Mistr světa na vysokém kole Josef Zimovčák v Bruntále.
Mistr světa na vysokém kole Josef Zimovčák v Bruntále. (Foto pro Aha! – Ivo Dvořák)

Jestli uvidíte peloton cyklistů v čele s mužem na vysokém kostitřasu, zpozorněte! Když kvůli nim skončíte v koloně, nenadávejte. Českem od Bruntálu do Klášterce nad Ohří jedou lidé, kteří se rozhodli pomoci dětem s rakovinou.

Charitativní jízdu vede Josef Zimovčák (60), osminásobný mistr světa na vysokém kole. Cílem je vybrat peníze na léčení těžce nemocných dětí. A přispět na zlepšení alespoň posledních chvil nevyléčitelně nemocných drobečků, kteří umírají v dětském hospici ve středočeských Malejovicích.

Cyklistům zabere cesta republikou 11 dní. Denně urazí přes stovku kilometrů a připojit se můžete kdokoliv. Do pedálů kopec nekopec dupou o život například lékaři Pavel Pafko (75), Jan Pirk (68), Jan Hnízdil (58), biatlonistka Gabriela Koukalová (26) a její manžel, badmintonista Jan (30).


Jan (†38) bez nohy to nevzdal

Hrdinou cyklojízd je Jan Bicek (†38). Ještě loni v létě byl uprostřed pelotonu. Navzdory bolesti se smál, žertoval. Etapy absolvoval jen s jednou nohou. Tu pravou mu lékaři kvůli nádoru kosti rok od roku víc a víc zkracovali. V reportážní knize Moje cesta na kole dětem zachytil písecký veterinář svůj boj o život. V srpnu ji dopsal. Pár dní nato, 4. září 2015, zemřel. „Devět z deseti dětí zasažených rakovinou se vrátí do života, ale manžel myslel na to desáté, které štěstí nemá. Moc si přál, aby mělo možnost umírat v přátelském a prostředí a ne ve studené nemocnici,“ vysvětlila Nela Bicková.


Jak pomoci?

Aktivně se zúčastnit cyklojízdy a přispět dobrovolným startovným do kasičky Na kole dětem. Koupit si v místě zastávek triko nebo přispět na konto sbírky Na kole dětem – Nadace Josefa Zimovčáka. Číslo transparentního účtu je: 107-484410267/0100

Trasa cyklojízdy

Etapová města, jede se od 1. do 11. června: Bruntál – Olomouc – Vlachovice – Horní Lideč – Strážnice – Rouchovany – Jindřichův Hradec – Sušice – Mníšek pod Brdy – Mšené Lázně – Zíchovec – Klášterec nad Ohří.

Podívejte se, kdy máte po rakovině nárok na lázně



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.