František (67) z Fulneku je smolař: Potřetí má rakovinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

František (67) z Fulneku je smolař: Potřetí má rakovinu!

Třikrát vzala smrtka kosu na Františka Sokola, třikrát musela sklopit hlavu a zmizet.
Třikrát vzala smrtka kosu na Františka Sokola, třikrát musela sklopit hlavu a zmizet. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Má velkou touhu a sílu žít, je velký bojovník! Františku Sokolovi (67) z Fulneku chtěla život vzít rakovina dvakrát před dvaceti lety. Potřetí letos. Vitální senior se nad zabijákem opět rozhodl zvítězit!

Poprvé se setkal se zhoubnou nemocí před 20 lety, kdy mu na holenní kosti objevili melanom, tedy rakovinu kůže. Lékaři mu nádor odstranili a on si myslel, že bude mít vše špatné za sebou.

Neuběhl dlouhý čas a Františkovi ale našli další... Na ledvině. Vyšetření ukázala, že onemocnění je už v takovém stádiu, že nebude možné nádor jen tak jednoduše odstranit a tak přišel o celou ledvinu.

Dvacet let byl v pohodě. Nejobávanější nemoc se však přihlásila znovu. Tentokrát udeřila rakovina prostaty. „Dvacet let jsem měl klid. Teď jsem se rozhodl zajít na preventivní prohlídku a bum, našli mi špatné výsledky v krvi,“ popisuje František, jak se dostal na urologické oddělení Nemocnice Nový Jičín.
„Už jsem sám sebe viděl v rakvi. Jak shora shlížím na plačící pozůstalé. A zas jsem tu mrchu zákeřnou přepral,“ raduje se František i když ví, že stoprocentně vyhráno nemá a po svých zkušenostech nebude mít nikdy...
Naštěstí mu něco napovědělo, aby zašel na prevenci. „Určitě radím mužům, kteří problémy s prostatou upozaďují, aby návštěvu lékaře neodkládali,“ dodává František.

Pomohl mu robot za 64 milionů

Františkovi nabídli operaci na supermoderním robotickém systému, které jsou v Česku pouze tři. Z operace odnesl jen čtyři malé vpichy na břiše. „Robot Da Vinci Xi umožňuje radikální operace nádorových onemocnění s větší bezpečností a šetrností,“ říká vedoucí onkologického centra Nemocnice Nový Jičín Renata Soumarová s tím, že jsou jediní v kraji, kteří tímto vybavením za 64 milionů korun disponují.

Nemocnice Nový Jičín, kde Františka Sokola zachránili.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.