Odvar z lipových květů: Na horečku i záněty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Odvar z lipových květů: Na horečku i záněty!

Lipový květ pomáhá nejen při zánětu průdušek...
Lipový květ pomáhá nejen při zánětu průdušek... (Foto: scom)

Nádherně voní, skvěle chutná a navíc léčí! Lipový čaj je prostě sázka na jistotu. A právě teď je nejlepší čas si nasbírat a nasušit lipový květ!

Lipový květ má pro své léčivé účinky pevné místo v přírodním léčitelství. Obsahuje silice, flavonoidy, třísloviny, fenolkarbonové kyseliny a slizy. Tradičně se z něj připravuje čaj, který pomáhá při onemocnění z nachlazení,“ popisuje RNDr. Pavel Popov, tradiční český výrobce bylinných čajů a mastí. Podle něj lipový čaj slouží proti kašli, podporuje vykašlávání hlenu a funguje proti katarům horních cest dýchacích. „Kromě toho reguluje nálev z lipových květů činnost trávicího traktu, podporuje tvorbu žaludečních a střevních šťáv a mírní i žaludeční křeče,“ dodává Popov.

Co umí lipový květ
*léčí nachlazení
*snižuje horečku
*pomáhá při zánětu průdušek
*podporuje vypocení
*rozpouští hleny
*působí protizánětlivě
*zklidňuje žaludeční křeče
*ulevuje při revmatismu
*ulehčuje potíže s močením

Není lípa jako lípa
Možná netušíte, že sbírat květy nemůžete z jakékoliv lípy. Léčivé vlastnosti mají jen květy lípy velkolisté, lípy malolisté (nebo také srdčitá) a lípy obecné. Nevhodné jsou naopak květy lip okrasných.

Sbírejte za sucha
Květy lípy (celé květenství i s blanitým listem) sbírejte za suchého počasí v době, kdy je asi polovina květů rozkvetlých. Ideální doba ke sběru mezi 14. a 16. hodinou.

Sušte opatrně
Květy lípy sušte ve stínu a na vzdušném místě v tenké vrstvě. Při zapaření můžou květy ztmavnout. A sušení na slunci jim zase ubírá typickou vůni. Pokud je sušíte v sušičce, neměla by teplota překročit 35 C.

Uložte do tmy
Před uložením sušený květ přeberte a odstraňte zhnědlé a rezavé části. Nejdéle vydrží ve vzduchotěsných a tmavých nádobách. V nich ho můžete mít až do příštího jara.

Tip Aha!
Čaj si uvařte hned
Dostali jste při sbírání chuť na voňavý čaj? Uvařit si ho můžete i z čerstvě natrhaných květů. Jen musíte dvojnásobně zvýšit dávku.

Nálev na vlasy
Lipový květ je skvělý nejen »vnitřně«, ale i zvenku. Dělá dobře třeba vlasům. Po opláchnutí lipovým odvarem doslova prokouknou. Stačí přitom 10 g čerstvých (nebo 5 g sušených) lipových květů zalít jedním litrem vařící vody a nechat půl hodiny louhovat. Odvarem pak opláchněte vlasy po umytí a pak už neoplachujeme.

Sirup z lipového květu
Potřebujete:
3 hrsti čerstvého lipového květu
1l vody
1 lžička kyseliny citronové
1kg cukru
několik hřebíčků

Lipový květ omyjte, přelijte vroucí vodou a nechte louhovat do druhého dne. Výluh přeceďte a přiveďte do varu. Přidejte kyselinu citronovou a po částech pak cukr. Dochuťte několika hřebíčky. Povařte 15 minut a horké plňte do lahví.

Sirup z lipového květu

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.