I tohle byl 1. máj… Krev a vodní děla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

I tohle byl 1. máj… Krev a vodní děla!

Topolánek za své vystoupení sklidil velký potlesk.
Topolánek za své vystoupení sklidil velký potlesk. (Aha! – Martin Přibyl, Kateřina Kalibánová, ČTK, Alexandr Malachovský, Josef Mašek)

PRAHA, BRNO – Násilí, kameny a lahve létající vzduchem, desítky demonstrací, ale i klasické komunistické oslavy za účasti bývalého tajemníka totalitní KSČ Milouše Jakeše.


I takový byl včera v Česku 1. máj, svátek práce i všech zamilovaných. Největší střety mezi policií a demonstranty se pak odehrály v Brně, kde přišla ke slovu i vodní děla. Násilnosti provázely oslavy i v Evropě, nejhorší to bylo v Rusku a Turecku. Jen v Istanbulu bylo zatčeno přes 700 lidí.

Takhle slavili antikomunisté (Praha, Letná)

Kliknutím zvětšeteNa Letenské pláni se sešlo kolem tisícovky odpůrců komunismu. Přišel i premiér Mirek Topolánek (ODS).
Co se také stalo: Před podiem kvůli velkému horku zkolaboval jeden z malých »sokolíků«. Jako první mu poskytl pomoc poslanec Petr Bratský (ODS).

Takhle slavili komunisté (Praha, Výstaviště) Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteNa 5000 komunistů převážně důchodového věku se sešlo u Křižíkovy fontány. Vzpomínalo se, nadávalo, nakonec si všichni zazpívali Internacionálu.
Co se také stalo: Přišel i někdejší generální tajemník ÚV KSČ Milouš Jakeš, herečka Jiřina Švorcová nebo vnučka nedávno zemřelého komunistického předsedy vlády Ladislava Adamce, právnička Klára.

Takhle slavili extrémisté (Praha, Brno) Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteNejvětší násilnosti se odehrály v Brně. Tam se sjelo na 500 neonacistů, kteří se chystali na pochod městem. Ten jim policisté zatrhli. Neonacisté pak na ně házeli kameny a lahve. Policisté je rozehnali vodními děly. Zraněno bylo několik policistů i demonstrantů a také fotograf.
Co se také stalo: V Praze se neonacisté střetli s anarchisty. Při zásahu použila policie i dělbuchy.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.