Hrozí bouřky! Jak chránit zahrádku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hrozí bouřky! Jak chránit zahrádku?

Jak zachránit zahrádku před bouřkami a krupobitím?
Jak zachránit zahrádku před bouřkami a krupobitím? (Profimedia.cz)

Kroupy způsobily na mnoha zahrádkách opravdovou apokalypsu a další bouřky nás zřejmě čekají. Víte, které záhony to »mají za sebou« a co lze ještě zachránit?

Trvalky
Ostříhejte postižené listy, v případě velkého poškození ustřihněte u země celou rostlinu. Pak záhon pohnojte, rostliny by se měly zotavit.

Balkonovky
Ostříhejte všechny poškozené květy a listy malými nůžkami. Nepřihnojujte, od výsadby neuběhla dlouhá doba a základní živiny rostliny ještě mají. Snižte zálivku, aby nezahnívaly.

Jahody
Tady nemusíte zoufat. Záhon očistěte od rozbitých listů a plodů. U jednouplodících jahod můžete čekat opožděnou (a menší) sklizeň, stáleplodící mohou přinést nezmenšenou úrodu.

Maliny a ostružiny
Hodně záleží na odrůdě, stáleplodící odrůdy samozřejmě sklizeň přinesou, i když menší. Ostříhejte a zkraťte poškozené výhony.

Rajčata a okurky
Bohužel, tady pomůže jen nová výsadba, okurky i rajčata budou po krupobití zničené. Poškozené plody by byly náchylné na houbové choroby a pravděpodobně by shnily.


Borůvky
Borůvky jsou odolné, ostříhejte je a přihnojte. Dá se předpokládat, že se sklizně dočkáte.

Ořechy
Ořechy jsou choulostivé vždy a platí to i v tomhle případě. Postříkejte je fungicidem, poškozené větve a listy by přenesly choroby i do ořechů.

Angrešt a rybíz
Velmi poškozené plody oberte, poškozené větvičky zastřihněte. Nezapomeňte na postřik fungicidem.

Jabloně a hrušně
Poškozené větvičky zastřihněte u nejbližšího rozvětvení. Ty s menším poraněním lze zacelit hojivým pletivem. Pokud už má jabloň plody, poškozené oberte.

Jak chránit úrodu před krupobitím?
Je možné použít speciální folie a sítě, které kroupy zachytí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.