Dělal obvoďáka v Česku. Teď ho zabil Islámský stát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Dělal obvoďáka v Česku. Teď ho zabil Islámský stát!

Generál Rizgar.
Generál Rizgar.  (Foto: Twitter)

Kurdský lékař s českým občanstvím zahynul během ofenzivy proti Islámskému státu. Brigádní generál v 80. letech vystudoval medicínu v Olomouci a posléze zde i žil. Při ofenzivě padl do léčky islamistů a zemřel rukou sebevražedného atentátníka.

Muž, jehož kurdská média jmenují Rizgar, uprchl z rodné země do Československa kvůli perzekuci Kurdů režimem Saddáma Husajna. V 80. letech vystudoval v Olomouci medicínu a nějakou dobu v Česku působil jako praktický lékař. Posléze se ale do Kurdistánu vrátil a stal se vojenským lékařem Pešmergy (kurdské ozbrojené milice, pozn. red.).


V neděli se účastnil ofenzivy u iráckého Mosulu, který od roku 2014 ovládá Islámský stát. Rizgar spolu se svými strážci vstoupil do nedaleké vesnice Muftí, kde ale islamisté před útěkem nachystali léčku. „Sebevražedný atentátník ISIS, mající na sobě pás s výbušninou, vyskočil z malého tunelu, v němž se skrýval, zastřelil brigádního generála a zasáhl jeho strážce do nohy,“ popsal střet server Rudaw.net. Při následné přestřelce se atentátník odpálil.

Spolupracoval s Čechy
Generál byl podle Ministerstva zahraničních věcí ČR velitelem zdravotnické jednotky rychlé pomoci a dlouhodobě spolupracoval s českým generálním konzulátem v Erbílu. Vypracovával koncepci vojenských nemocnic v okolí Mosulu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.