Kroupy zabily 6 čápů: Umírali v přímém přenosu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kroupy zabily 6 čápů: Umírali v přímém přenosu...

Čáp se snažil mláďata zachránit...
Čáp se snažil mláďata zachránit... (Foto pribehcapa.cz, ara)

Černý den pro čápy v Česku. Páteční krupobití nejen, že ničilo majetek lidí na jihu republiky, ale dokonce zabíjelo! V Malontech na Českokrumlovsku zemřeli tři čápi, stejný počet padl za oběť ledu i ve Slavkově u Brna.

Na několik míst Česka se snesly kroupy o průměru až pět centimetrů. „Museli jsme nasazovat sněžný pluh, auta nemohla jet. Je rozbitých několik střešních oken, skleníky. Všechno je pryč, zničené,“ vylíčil starosta Malont Vladimír Malý zkázu. Nejvíc ale místní zasáhla smrt čápa, jenž se snažil před pohromou v hnízdě chránit dvě mláďata. Ani ta, bohužel, také nepřežila.

Podobný osud potkal i opeřence ve Slavkově u Brna. „V pátek kolem osmé hodiny večerní přišla přívalová bouřka s kroupami a když po deváté hodině samice čápa vstala, ukázalo se, že čápata byla moc mladá a slabá, než aby bouřku přežila,“ oznámila webová stránka sledující kamerou živě hnízdo. Neštěstí tak mohl vidět každý...

Bouře neustanou!

Zatímco se v některých místech Česka lidé koupou, jinde je apokalypsa. Vítr a srážky o síle až 30 milimetrů za hodinu očekávají meteorologové i dnes. Můžou vytopit sklepy či zaplavit podchody, případně rozvodnit malé toky.

Jak bude?

Dnes: Oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Den 24 až 28 °C.
Zítra: Oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo bouřky. Noc 13 až 17 °C, den 21 až 25 °C.
Úterý: Oblačno, místy přeháňky. Noc 13 až 17 °C, den 20 až 24 °C.
Středa: Oblačno, místy s přeháňkami. Noc 12 až 16 °C, den 19 až 23 °C. Slabý jihovýchodní vítr.

Meteoroložka Dagmar Honsová: Červen plný srážek 

„Nejvíce deštivý bude počátek června. Čekáme velkou oblačnost, místy déšť nebo přeháňky. Denní teploty zpočátku začnou na 18 až 23 °C, pak se ke konci měsíce oteplí na 23 až 29 °C. Postupně nás čekají převážně slunečné a letní dny. Červen bude bohatý na bouřky.“

...jenže krupobití bylo tak silné...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.